''JAVNA TAJNA''

Tužbu protiv Mete podnijele 33 američke države: „Namjerno izazivaju zavisnost kod maloljetnika“

Neimenovani izvršni direktor Facebooka u jednom od internih mailova 2019. napisao da bi odustajanje od tinejdžera značilo i nanošenje štete poslovanju

U tužbi se navodi da Meta u svakom trenutku ima oko dva i po miliona prijava o nalozima maloljetnika. Facebook

E. Ag.

11.12.2023


Kompanija Meta, u čijem su vlasništvu platforme Facebook, Instagram i WhatsApp, namjerno je dizajnirala te platforme i ažurirala ih tako da maloljetni korisnici postanu zavisni od sadržaja koje na njima pronađu, kao i da im se ne brišu nalozi, navodi se u tužbi koju su zajednički podnijeli tužioci 33 američke savezne države.

Veliki broj

U tužbi se navodi da je Meta znala i da nije javno govorila o tome da je primila na milione pritužbi na to što mlađi od 13 godina imaju naloge na tim mrežama, ali da je onemogućila korištenje za samo dio njih, prenosi Guardian. Veliki broj maloljetnih korisnika bio je ''javna tajna'' unutar kompanije, navodi se u tužbi.

U jednom primjeru, tužba se poziva na interni niz mailova u kojem zaposleni raspravljaju o tome zašto četiri naloga 12-godišnje djevojčice nisu izbrisana nakon pritužbi majke djevojčice u kojoj je navela da njena kćerka ima 12 godina i zahtijevala da se njeni nalozi uklone, pri čemu su zaposleni na kraju zaključili da na te naloge nije obraćana pažnja zbog toga što nije bilo moguće ''sa sigurnošću utvrditi da su korisnici maloljetni''.

Platforme poput Instagrama dovode čak i do anoreksije

U tužbi se navodi da Meta u svakom trenutku ima oko dva i po miliona prijava o nalozima maloljetnika. Pored toga, u tužbi se navodi da Meta svjesno kreira proizvode i sadržaje koji izazivaju zavisnost i koji su štetni za djecu, kao i da platforme poput Instagrama dovode čak i do anoreksije, piše B92.

Guardian podsjeća da je uzbunjivačica Frensis Hogen ranije govorila o tome, kao i o tome da Meta namjerno sadržajima koji izazivaju zavisnost targetira mlađe od 18 godina. Jedan neimenovani izvršni direktor Facebooka je u jednom od internih mailova 2019. napisao da bi odustajanje od tinejdžera značilo i nanošenje štete poslovanju kompanije.

Meta je saopćila da tužba pogrešno predstavlja njen rad, navodeći da kompanija pruža više od 30 alata za pomoć tinejdžerima i njihovim roditeljima, kao i da verifikacija uzrasta korisnika predstavlja ''složen industrijski izazov''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.