REGION Odluka Vlade

Slovenija sutra proglašava završetak epidemije

Od proglašenja epidemije koronavirus je potvrđen kod 1.473 lica među više od 78 hiljada testova

E. H. / Avaz.ba

Janša: Veoma dobro epidemiološko stanje

Foto: Arhiv


Vlada Slovenije sutra će proglasiti „administrativni“ završetak epidemije koronavirusa poslije 80 dana trajanja. 

Slovenija u protekla 24 sata nije imala novozaraženih među 613 testiranih uzoraka, te će zbog dobre epidemiološke slike sutra uslijediti i „administrativni“ kraj epidemije.

To znači da nošenje maski u zatvorenom prostoru više neće biti obavezno i tretirano kao kršenje zakona nego samo „preporučeno“.

Premijer Slovenije Janez Janša rekao je da je ovako veoma dobro epidemiološko stanje najbolje u Evropi i da njegova vlada nastavlja sa popuštanjem mjera.

Naredne sedmice otvaraju se učionice za učenike svih razreda koji su do sada učili „na daljinu“, jedino to ne važi za učenike srednjih škola. 

  • Janša: Vlada nastavlja sa popuštanjem mjera

    Janša: Vlada nastavlja sa popuštanjem mjera

    Foto: Arhiv


Direktor državnog Zavoda za javno zdravlje Milan Krek naglasio je da je virus još prisutan i da bi drugi epidemijski talas mogao biti još opasniji, kao i da je ta mogućnost visoka, pa onaj koji šeta bez maske ugrožava zdravlje sebe i drugih.

Krek je istakao da epidemiolozi i Vlada moraju iskoristiti sadašnju dobru epidemiološku sliku da se pripreme na probleme koje bi virus u drugom talasu mogao izazvati u domovima za starije, bolnicama i ekonomiji, prenijeli su hrvatski mediji.

Od proglašenja epidemije koronavirus je potvrđen kod 1.473 lica među više od 78 hiljada testova.

Preminulo je 108 ljudi, a najviše je riječ o starijoj populaciji s više hroničnih bolesti iz domova za starije i nemoćne.

U bolnicama u LJubljani i Mariboru nalazi se još sedam bolesnika primljenih na liječenje od kovida-19, od kojih su dva na intenzivnoj njezi.

Više o temi Slovenija

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na