TEŠKI PREGOVORI

Vučić: Beograd neće pristati na ultimatume Kosova

Kosovski Albanci traže očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova, ustava, trajno uzajamno priznanje, članstvo u Ujedinjenim narodima...

Avaz.ba
10.07.2020 16:54

Hoti i Vučić: Nastavak razgovora

Foto: AFP

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je da je spreman za razgovore s Kosovom o boljim odnosima, ali ne na ultimatume i maksimalističke zahtjeve prištinskih vlasti, prenosi Fena.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) bili su danas domaćini virtualnog samita na kojemu su sudjelovali Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti.

Dvojica čelnika dogovorila su se da će nastaviti razgovore o normalizaciji odnosa, najprije na još jednoj videokonferenciji u nedjelju, a potom na samitu uživo u četvrtak u belgijskom Briselu.

- Beograd ne može prihvatiti ultimatume Prištine. Pred Srbijom je težak put - izjavio je Vučić novinarima u Parizu, istaknuvši da "neće biti lakše ni onima koji su mislili da će Srbiji uzeti sve i da ona neće dobiti ništa ".

Prema njegovim riječima, kosovski Albanci traže očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova, ustava, trajno uzajamno priznanje, članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima i da ostale članice Evropske unije priznaju Kosovo, a kasnije bi se razgovaralo o nestalima i ratnoj odšteti.

  • Makron tokom sastanka
    Makron tokom sastanka Foto: AFP

- Srbija je tu jedina koja ima različita stajališta - rekao je Vučić nakon videokonferencije.

Dijalog Beograda i Prištine je u zastoju od konca 2018. kad su kosovske vlasti uvele stopostotne carinske takse na robu iz Srbije u znak odmazde za diplomatske akcije Beograda za povlačenje priznanja kosovske neovisnosti i sprečavanje prijema u međunarodne organizacije svoje bivše južne pokrajine čiju nezavisnost ne priznaje.

Beograd je nastavak dijaloga uvjetovao ukidanjem taksi, što je učinjeno imenovanjem nove kosovske vlade te formiranjem zajednice srpskih općina na Kosovu, na što se Priština obvezala Briselskim sporazum iz aprila 2013. postignutim pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Komentari

NA VRH