PREGOVORI

Završen video-samit: Vučić razgovarao sa Merkel i Makronom o Kosovu

Predsjedik Srbije ne očekuje velike rezultate

Završen video - samit. ARHIV

Avaz.ba

10.7.2020

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas, drugog dana posjete Parizu, učestvovao je na video-konferenciji čiji su domaćini bili predsjednik Francuske Emanuel Makron i kancelarka Njemačke Angela Merkel. Samit je završen poslije nešto više od sat vremena.

Očekuje se predsjedničko saopćenje, a predsjednik Aleksandar Vučić obratiće se novinarima u Prizu.

Na Samitu, koji je održan uoči planiranog nastavka dijaloga u Briselu u nedelju, učestovavli su i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, visoki predstavnik EU za vanjski i sigurnosnu  politiku Đozep Borelj i prištinski premijer Avdulah Hoti.

Predsjednik Vučić je sinoć novinarima u Parizu, poslije sastanka sa Makronom, rekao da vjeruje da će video samit biti otvoren razgovor, ali da ne očekuje previše rezultata, niti saglasnost.

Kako je naveo, vjeruje da će svako govoriti o tome kako vidi dijalog, odnosno, budućnost razgovora. 

- Ne mislim da će da bude previše rezultata, biće pronađeni nekakvi principi, ali koje ne možemo svi da dogovorimo, tako da vjerujem da će izaći sa predsjedničkim saopćenjem Francuzi i Njemci, mi ćemo posebno, kao i Albanci - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić. ARHIV

Dodao je da vjeruje da će se govoriti i o mogućnostima za postizanje kompromisa i šta je to što smatraju da je važno u narednom periodu.

- Da obezbijedimo slobodan protok ljudi i usluga, očuvanje mira, da obezbijedimo bezbroj malih sporazuma koji će da promjene odnose između Srba i Albanaca, da vidimo šta ćemo da radimo sa tim o čemu se ne slažemo - rekao je Vučić. 


Predsjednik Srbije je kazao da je tokom posjete Parizu čuo određene glasine da Albanci neće doći u Brisel gde je u nedelju trebalo da bude nastavljen dijalog Beograda i Prištine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.