SRBIJA

Dr. Kon: Situacija je gora nego u aprilu, sad imamo superprenosioce

Moramo da shvatimo da nam je virus vrlo ozbiljan neprijatelj

F. K. / Avaz.ba
12.07.2020 11:50

Kon: Nemamo baš mnogo izlaza

Foto: Arhiv

Epidemiolog dr. Predrag Kon rekao je danas da postoji mogućnost uvođenja vanrednih mjera u Srbiji, ukoliko se nastavi tendencija rasta broja zaraženih i izrazio nadu da do toga neće doći. 

- Mi nemamo baš mnogo izlaza u daljem povećanju aktivnosti, nemamo drugog načina nego da se zatvorimo, da li će to biti vanredno stanje ili vanredne mjere, to je već pitanje. Ja se nadam da neće biti potrebe za tim, mada i dalje imamo povećanje - rekao je Kon. 

Prema njegovim rečima, stanje će biti posebno epidemiološki loše ukoliko dođe do situacije jedan oboljeli na 1.000 stanovnika i ocijenio da je situacija u Beogradu gora nego što je bila u aprilu.

- Imali smo ta slavlja i proslave i ta mjesta super prenošenja virusa, tada je svejedno koje je godišnje doba, tu se stvaraju superprenosioci. Moramo da shvatimo da nam je virus vrlo ozbiljan neprijatelj - rekao je Kon za TV Prva.

Podsjetio je da se cijela strategija oslanjala na to da će virus oslabiti tokom ljeta i da će se sporije širiti.

- Ušli smo u situaciju kada nošenje maski u zatvorenom prostoru obezbjeđuje da nema prenošenja virusa, tu spadaju tržni centri, gradski prijevoz... vi ne možete tu uvijek da kontrolišete socijalnu distancu - naveo je Kon.

Komentari

NA VRH