HRVATSKA

Nova Vlada Andreja Plenkovića bit će smanjena za četiri ministarstva

Objednit će se turizam i sport, a kandidatkinja za ministricu je Nikolina Brnjac

Plenković: Pojedina ministarstva bit će objedinjena. Dalibor Urukalović/PIXSELL

Avaz.ba

16.7.2020

Nova Vlada Andreja Plenkovića sastojat će se od 16 ministarstava, četiri manje nego do sada, a ovakav sastav Vlade Republike Hrvatske nastao je spajanjem određenih resora, prenosi N1.

Ministarstvu gospodarstva pripojit će se energetika i zaštita okoliša, a ministar ovog „megaministarstva“ bit će Tomislav Ćorić, očito osoba od velikog povjerenja premijera Plenkovića, dodaje isti izvor. Dosadašnji ministar gospodarstva Darko Horvat ipak će ostati u Vladi, ali na drugačijoj poziciji. Vodit će objedinjeni resor graditeljstva i državne imovine.

Našlo se mjesta i za dosadašnjeg ministra državne imovine Marija Banožića. On će voditi Ministarstvo odbrane nakon što je odlučeno da ipak neće doći do spajanja resora odbrane i branitelja. Na čelu Ministarstva branitelja i dalje ostaje Tomo Medved, koji postaje i potpredsjednik Vlade.

Nakon brojnih dilema čini se da je konačna odluka na stolu i kada je u pitanju pripajanje uprave pravosuđu. Ta dva resora sada postaju jedinstvena, a na čelu objedinjenog ministarstva bit će Ivan Malenica. Vili Beroš ostaje ministar zdravstva, a Josip Aladrović ostaje na čelu Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Vesna Bedeković ponovno odlazi u Sabor, a ministarstvo koje je do sada vodila dijeli se na više dijelova, dva ili tri.


Vlada će imati manji broj ministarstava. Patrik Macek/PIXSELL

Objednit će se turizam i sport, a kandidatkinja za ministricu je Nikolina Brnjac. Bivši ministar turizma Gari Cappelli tako odlazi u Sabor.

Gordan Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova, a kandidatkinja za ministricu regionalnog razvoja i fondova Europske unije je Nataša Tramišak.

Ministarstvo kulture i dalje ostaje u rukama Nine Obuljen Koržinek. Nazivu resora dodaju se i mediji, koji su i dosad bili dio ministarstva, ali se očigledno sada želi naglasiti taj dio resora u imenu. Marija Vučković ostaje ministrica poljoprivrede.

Zdravko Marić, Davor Božinović i Oleg Butković ostaju na dosadašnjoj funkcijama, redom Ministarstvo finansija, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Ministarskim vodama ponovno bi trebao zaplivati Radovan Fuchs, kao ministar znanosti i obrazovanja, prenosi N1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.