ODLUKE

Slovenija: Vjernici od danas prije ulaska u crkvu moraju ostaviti broj telefona

Podaci o onima koji su prisustvovali vjerskoj službi moraju se čuvati 30 dana

Avaz.ba / Srna
21.07.2020 07:50

Spriječiti širenje zaraze tokom okupljanja na misama

Foto: Ilustracija

Vjernici u Sloveniji ubuduće će na ulazu u crkvu prije mise morati ostaviti listić sa svojim telefonskim brojem, bez imena i prezimena ili adrese, piše u novoj crkvenoj preporuci usklađenoj sa zdravstvenim vlastima radi sprečavanja širenja koronavirusa.

Mjera stupa na snagu danas, a bit će primjenjivana samo prilikom svečanih misa nedjeljom i praznicima, jer na misama tokom sedmice prisustvuje manje vjernika koje sveštenik obično sve poznaje, navodi se u obavještenju za sveštenike.Podaci o onima koji su prisustvovali vjerskoj službi moraju se čuvati 30 dana, a u slučaju zaraze ili epidemije trebaju se predati nadležnima kako bi utvrdili kontakte sa zaraženim.Kutija s listićima na kojima su telefonski brojevi vjernika uništava se nakon 30 dana ako se prije toga ne ustanovi da je u crkvi boravila inficirana osoba.

  • Spriječiti širenje zaraze tokom okupljanja na misama
    Spriječiti širenje zaraze tokom okupljanja na misama Foto: Ilustracija

Ako se broj zaraženih u župi značajno poveća, sveštenik tokom mise mora nositi masku, a krizme su dopuštene samo na otvorenom. Mise na otvorenom za najviše 500 ljudi dopuštaju se ako je osigurano da je među vjernicima propisana fizička distanca, a ako ne, svi moraju nositi maske, dezinfikovati ruke i predati svoje telefonske brojeve, prenose mediji.

Nove mjere i posebne restrikcije uvedene su i za druga vjerska okupljanja, druženja, duhovne vježbe i seminare, a do daljnjega su opozvane i sve dozvole za duhovne seminare i predavanja koja izvode biskupi, redovnice, redovnici i laici iz inozemstva.

Komentari

NA VRH