SITUACIJA U REGIJI

Slovenci upozoravaju: Stanje u Hrvatskoj nije pod kontrolom

Više zaraženih, manje testiranih

Avaz.ba
28.07.2020 19:47

Slovenija

Foto: mycountryeurope

Iako je u Sloveniji posljednjih nekoliko sedmica većina novih slučajeva koronavirusa povezana sa lokalnim prenosom, slovenački infektolozi ponovo upozoravaju na opasnost boravka u inostranstvu, u krajevima gdje je broj zaraženih veći nego u Sloveniji, među kojima je i Hrvatska.

Hrvatska bilježi dva puta više zaraza od Slovenije uz manji broj testiranih, rekla je u utorak na konferenciji za novinare Bojana Beović glavi infektolog u stručnom timu slovenačke vlade, dodavši kako to znači da u Hrvatskoj stanje nije sasvim pod kontrolom.

Dodala je kako je najveća opasnost zaraze u domovima za starije, gdje je reprodukcijski broj 1,5 s obzirom na starost populacije koja je smještena u jednom prostoru.

S obzirom na velik broj slovenačkih turista na hrvatskoj obali pozvala je na oprez jer se, kako je rekla, u Sloveniji pojavio manji broj slučajeva zaraze koji su uvezeni iz Hrvatske.

U Ljubljani su danas o epidemiološkoj situaciji u obje države i budućim mjerama ograničavanja Covida-19 razgovarali ministri vanjskih poslova Slovenije i Hrvatske Gordan Grlić Radman i Anže Logar, te su dogovorili koordinirano djelovanje i saradnju država, epidemiologa i zdravstvenih tijela.

Komentari

NA VRH