REGION

Najezda komaraca u selu kod Osijeka, mještani primorani nositi zimsku odjeću

Rukavac Drave nekad je išao kroz Bijelo Brdo, a čitatelj kaže, nedavno je kanal zatvoren zbog čega se pred njihovim očima u selu stvara močvara koja je žarište komaraca

Najezda komaraca u Bijelom brdu. 24sata.hr

Avaz.ba / 24sata.hr

5.9.2020

Bijelo Brdo je selo 15 kilometara udaljeno od Osijeka u Hrvatskoj i pripada općini Erdut gdje stanovnici muku muče s komarcima kojih je svake godine sve više, a kako kažu, piju im krv na slamku, piše 24sata.hr.

Mještani nose zimske kape da se zaštite od komaraca. 24sata.hr

- Preko dana nije tako strašno, ali ujutro ili navečer dok radimo po vani nosimo zimske kape da se zaštitimo, a čak i kad stavimo kreme ili sprejeve oni i dalje zuje oko glave - priča čitatelj kako izgleda ljetno vrijeme u erdutskom području.  

Rukavac Drave nekad je išao kroz Bijelo Brdo, a čitatelj kaže, nedavno je kanal zatvoren zbog čega se pred njihovim očima u selu stvara močvara koja je žarište komaraca.

Zaprašivanja se ne provode redovno. 24sata.hr

- Kako smo na samoj granici između grada Osijeka i naše općine ne spadamo pod njihova zaprašivanja. Kod nas se ona ne provode redovno, možda jednom mjesečno i to iz auta. To komarce samo potjera i preplaši, ali ne ubije - objašnjava čitatelj.

Dodaje i kako su stanovnici uglavnom već otupjeli na svakodnevne ubode, ali ih stranci često pitaju kako tamo uopće mogu živjeti.

Kaže i kako u njihovom selu više nema tradicionalnih okupljanja ispred kuća ili ljetnih druženja.

Na svakoj kući postavljene mrežice. 24sata.hr

- Kod nas su se nekada djedovi i bake okupljali pred kućama pa bi kao nadzorne kamere promatrali što se događa, a sada su u kućama. Ovdje nema kuće bez mrežice na prozorima - kaže čitatelj 24sata.hr.

Kao pozitivno u cijeloj situaciji ističe što kod njih nema straha od korone jer su stanovnici zbog komaraca ionako cijelog ljeta na distanci.

Prema informacijama o zadnjem monitoringu odraslih komaraca na području Osijeka početkom septembra kojeg provodi Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije na pojedinim je mjestima utvrđena povećana brojnost jedinki odraslih komaraca.

Uzorkovalo se metodom čovjek-aspirator na ukupno 20 postaja i metodom CDC-klopki uz suhi led kao atraktant tijekom 12-satnog razdoblja na ukupno 15 postaja.

Preporuke gradu Osijeku za provedbu adulticidne dezinsekcije (suzbijanje letećih insekata) komaraca sa zemlje 2. rujna Zavod je izdao za područja Brijesta, Cvjetnog naselja, Iktusa, Podravlja, Juga 2, Tvrđavice, Centra, Bosutskog naselja, Sjenjaka, Retfale, Višnjevca, Josipovca, Tenje, Klise, Donjeg grada, Vinogradske ulice, Nemetina, Sarvaša, Uskih njiva i Briješća.

Izdao je i preporuku za provedbu adulticidne dezinsekcije komaraca iz zraka na području zelenog pojasa - objavio je Zavod u obavijesti o stanju komaraca na terenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.