PREMIJER HRVATSKE

Plenković: Otvaranje granica zbog turizma bio je kalkulirani rizik

Još imamo jako nisku stopu smrtnosti, oko 5 smrti na 100.000 ljudi

Plenković: Potrebna koordinacija zemalja EU. Arhiv

Avaz.ba

7.9.2020

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u intervjuu za CNN, na upit da li je nedavni porast oboljelih na neki način plaćanje cijene za otvorenost tokom turističke sezone, rekao je da se radilo o "kalkuliranom riziku".

- Prije svega, Hrvatska je bila na čelu Europske unije kad je epidemija izbila i mnogo smo posla imali u koordiniranju EU napora oko toga u prvoj polovici 2020. Isprva smo imali strogi lockdown i krajem travnja smo otvorili granice pa smo zatim omogućili turistima da dolaze sredinom lipnja. Sezona je bila bolja od očekivanja i imali smo rekordne brojke. No radi se o kalkuliranom riziku. Brojke novih slučajeva jesu narasle posljednjih nekoliko tjedana, ali još uvijek imamo jako nisku stopu smrtnosti, oko 5 smrti na 100.000 ljudi. Dakle uspjeli smo napraviti kombinaciju mjera za zaštitu zdravlja građana, ali i takvih koje su omogućile da jedna od najvažnijih ekonomskih grana, turizam, prosperira - rekao je Plenković.


Što se daljnje strategije tiče, kazao je da je potrebna koordinacija zemalja EU, ali i lokalizacija problematičnih mjesta zaraze.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.