REAKCIJA

Basara odgovorio reditelju: Ja sam za Kusturicu Apolon

Kusturica u stvari hoće da kaže da ne može očima da me vidi, ali to hoće da kaže tako da to ispadne duhovito, pametno itd., što mu ne polazi za rukom, kazao je Basara, između ostalog

Piše: N. Aj.

2.2.2021

Basara odgovorio Kusturici. Agencije

Kada je krajem januara Svetislav Basara proglašen dobitnikom 67. NIN-ove nagrade za roman "Kontraendorfin", kontraverzni reditelj Emir Kusturica uputio je niz uvreda na Basarin račun.

- Cipela skinuta sa lica laureata mogla bi da postane efikasna zaštita čovjeka od prehlade, i to ne samo običnih šetača, od djece do penzionera, nego i za čuvanje zdravlja radnika profesionalaca koji gaze po svim površinama, uključujući kanalizacione sisteme, vatrogasne potrebe, civilnu zaštitu, onda, uz pomoć visokorazvijenih industrija, i do putovanja na udaljene planete u bezbjednoj obući. I što je još važnije, u tom poduhvatu bi mogao da se izbjegne tradicionalni pristup đonovima. Otpada upotreba gume i plastike. Bili bi to organski đonovi sastavljeni presovanjem višekomponentnih bakterija koje uspješno borave, još od prošlog vijeka, na licu laureata NIN-ove nagrade - kazao je, između ostalog, Kusturica.

Basara je danas odgovorio Kusturici kazavši kako "AFŽ, SUBNOR i Ravnogorski pokret se (za sada) nisu oglasili, ali se zato - u Novostima, a da gdje drugdje - tekstom naslovljenim "Kondure, reset i pantalone od đavolje kože" oglasio Prvopotpisani antininovonagradi peticionaš Emir (Nemanja) Kusturica".


Šta pisac hoće da kaže

- Poslušavši davni savjet koji mi je dao profesor Sreten Marić da sa podjednakom pažnjom čitam i bisere ljudskog duha i totalne budalaštine - jer se tako najbolje uči i kako treba i kako ne treba misliti - dvaput sam pročitao Kustin uradak i uprkos dobroj volji, nisam uspio da dokontam šta pisac hoće da kaže - kazao je Basara.

Dodao je da je htio pročitati tekst i treći put, ali da je u posljednji čas pomislio "da je Kusturica zapravo i htio da kaže da ne zna šta hoće da kaže".

- Ako mu je to bila namjera, u potpunosti je uspio. Osim o uobičajenim toposima mokrogorskog imaginarijuma - antikapitalizmu, spasavanju čovječanstva od prevelikih lomova i sličnim tricama i kučinama - Kusturica se u tekstu, koji bi mirne duše mogla potpisati Ruška Jakić, uglavnom bavi analizom mog tena i lica, koje se, fakat, sparušilo i odrtavjelo, ali koje, u poređenju s Kusturičinom facom, od mladosti nalik zgužvanoj paklici sarajevskog "malbora" s dodatkom pramena masne kose - izgleda kao Apolonovo.

Kusturica u stvari hoće da kaže da ne može očima da me vidi, ali to hoće da kaže tako da to ispadne duhovito, pametno itd., što mu ne polazi za rukom. Ja, recimo, Kusturicu vidim drugačije. Kad god ugledam njegovo lice, vidim Doli Bel i "Oca na službenom putu" i čisto mi dođe milo - kazao Basara.

Ideje moje, benzin državni

Svoju reakciju nastavio je riječima:

Sva je prilika da u Visokom Carstviju Vučićevom Kusti ne ide onako dobro kao za Koštuničinog vakta. Nije baš da je persona non grata - ne treba ni da bude - ali helikopteri Vojske Srbije (ili policije) više ne dovoze i odvoze njegove međunarodne goste, a i ostale besplatnosti su se izgleda smanjile. Pogrešno bi, međutim, bilo zaključiti da sam se ja nešto ibretio nad Kusturičinom ostapbenderovskom poslovnom politikom - ideje moje, benzin državni - ma daleko od toga.

Kad spretan čovjek sahvata govedo iliti bosanski papka - a Kusta je spretan koliko je Koštunica papak, što će reći poprilično - onda ima svako pravo da papka oguli do gole kože.

Basara se nije ni tu zastavio.

Sad će euronaivčine zagrajati - ali to nisu bile Koštuničine, to su bile "naše pare" - na šta ima ja odgovaram: urlikali ste na Đinđića, koji je bio naumio da državno i privatno razdvoji i postavi na svoja mjesta, a sa prvoosumnjičenim u zavjeri za Zoranovo ubistvo Koštunicom išli ste u Guču da biste bolje razumjeli Srbiju, ko vas sad j*be, šta ste tražili, to ste dobili, rodili ste ga, sad ga ljuljajte. Da li po svom naumu ili na nagovor najamnika i služinčadi iz književne branše, Kusta & Co su još prošle godine bili naumili da se Ninu i Ninovoj nagradi "dogodi narod", koji bi se i dogodio da nije bilo neprijatne okolnosti da Nin poodavno nije u državnom, nego u privatnom (pride i nesrpskom) vlasništvu. To je, naravno, kod Kuste & Co izazvalo snažnu frustraciju, koju ublažavaju javnim upucavanjima - zaključio je Basara.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.