APELI

Budite pažljivi pri spaljivanju korova, ne dovodite sebe i druge u opasnost

Prošle godine izgorjele znatne površine šume, a kod svoje kuće u naselju Malešići stradao je Vejsil Memić

Piše: H. Čalić

24.2.2021

Visoke februarske temperature intenzivirale su pripremu za proljetne radove na njivama i u baštama, no nadležne vatrogasne ekipe ukazale su na veliku opasnost.

Ljudi ovih dana uglavnom sakupljaju i čiste stari suhi korov, pale ga, ali nerijetko dođe i do nenamjernog požara. Nadležni apeliraju na sve građane da, iskoriste li ovo sunčano i toplo vrijeme za spaljivanje trave i korova na poljoprivrednim i drugim površinama na otvorenom, dobro pripaze da ne dovedu sebe ili druge u opasnost.

Čamdžić: Pune ruke posla. H. Č.

Buknuo objekt

Na području Gračanice u ponedjeljak su buknula dva požara. U Rašljevi je gorjelo rastinje i u posljednji čas su vatrogasci PVJ iz Gračanice spasili jedan objekt, a požar je buknuo i u zaseoku Višnjevača u Lukavici. Požari su, zahvaljujući učinkovitoj i brzoj reakciji građana i vatrogasaca, ugašeni već u samom začetku te su, srećom, prošli bez ljudskih žrtava.

- Vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice u Gračanici prošle godine imali su više od stotinu intervencija na gašenju šumskih požara. Gorjelo je u 21 mjesnoj zajednici, izgorjele su znatne površine šume, a što je najgore, u martu je smrtno stradao mještanin Malešića Vejsil Memić, koji je izazvao požar paleći živicu, pa je izgorio u vatri, braneći kuću.

Apeliraju da se vatra ne smije paliti u blizini šumskih kompleksa, pored naselja ili ako se ne može držati pod kontrolom. Ne smije se ostaviti neugašena vatra, kazao je Dževdet Čamdžić, komandir Vatrogasne jedinice Gračanica.

Nepažnja na njivama

Prošle godine je i na području Doboja zabilježeno na desetine požara, a ništa nije bolja situacija širom Bosne i Hercegovine. Požari su gutali velike površine šume i rastinja u Hercegovini, gdje su u više navrata vatru gasili helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

- Osim činjenice da su mnogi, veliki požari koji se danima nisu mogli ugasiti podmetnuti, do požara često dolazi i nepažnjom. Prema našem iskustvu, naročito rizične su starije osobe, penzioneri koji, u želji da urade koristan posao, da očiste svoje njive, zapale otpad, nerijetko izazovu požar, ali i svoje živote dovedu u opasnost - konstatirao je Čamdžić, koji se s požarima bori 33 godine, kao najstariji komandir vatrogasnih jedinica u BiH.

Odgovorno ponašanje

Policija konstantno upozorava građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pažnju obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare.

Takvi se požari mogu proširiti na šume, stambene i privredne objekte te ugroziti ljudske živote. Osim direktne materijalne štete prouzrokovane požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava, stoga policija poziva građane na odgovorno ponašanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.