KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Vučić i Stoltenberg nakon sastanka: Veoma važan razgovor za Srbiju, NATO i UN ostaju posvećeni KFOR-u

Predsjednik Srbije se zahvalio na dobrodošlici i kazao da je zadovoljan temama razgovora

Aleksandar Vučić i Jens Stoltenberg. Arhiva

A. K.

17.5.2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o saradnji dvije strane i o misiji KFOR-a na Kosovu i Metohiji.

Vučić se zahvalio na dobrodošlici Stoltenbergu i izjavio da je zadovoljan temama razgovora.

- Imali smo određenih pitanja o određenim nagađanjima i dobili smo jasan odgovor generalnog sekretara. On je istakao važnost KFOR-a. Mislim da će to dovesti smirenje u srcima ljudi, ne samo na Kosovu i Metohiji, već u cijelom regionu - rekao je Vučić.

Poslije sastanka na zajedničkoj konferenciji za medije prvi se obratio Stoltenberg.

- Razgovor je bio konstruktivan. NATO saveznici su u potpunosti posvećeni KFOR-u. Radujem se budućoj saradnji sa Srbijom - kazao je Stoltenberg.


Posvećeni dijalogu

Vučić se zahvalio na gostoprimstvu.

- Veoma važan razgovor za Srbiju. Imali smo određenih pitanja o određenim nagađanjima i dobili smo jasan odgovor generalnog sekretara. On je istakao važnost KFOR-a. Mislim da će to dovesti smirenje u srcima ljudi, ne samo na Kosovu i Metohiji, već u cijelom regionu. Srbija je stoprocentno posvećena dijalogu - kazao je.

Stoltenberg je rekao da NATO i UN ostaju posvećene KFOR-u na osnovu mandata UN i da nema promjena u planovima, kada se govori o misiji KFOR-a.

 Vučić je istakao da je zadovoljan onim što je čuo i istakao važnost takvog stava za Srbiju.

Apsolutna katastrofa

On je prošle sedmice rekao da će jedna od velikih sila uskoro zvanično zatražiti povlačenje sa Kosova i Metohhije misije KFOR međunarodnih mirovnih snaga pod vodstvom NATO-a, kao i Misije UN na Kosovu i Metohiji (Unmik), ocijenivši da bi to za Srbiju bila „apsolutna katastrofa“.

- Ne znam da li je neko svjestan šta bi to značilo, veoma me brine - kazao je Vučić.Vučić je tada naveo i da će zamoliti Stoltenberga da založi svoj uticaj da ne dođe do povlačenja KFOR-a s Kosova i Metohije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.