KOSOVSKA ZASTUPNICA

Duda Balje: Nećemo dozvoliti formiranje asocijacije srpskih općina koja će izaći na referendum i tražiti svoju državu

Prije ćemo ostaviti neriješen problem nego da to bude nalik na RS, dodala je

Duda Balje. Avaz

A. K.

11.7.2021

Duda Balje, zastupnica bošnjačke zajednice u Parlamentu Kosova, gostovala je u programu Face televizije. Ona je, između ostalog, govorila o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici koju je usvojila Skupština Kosova.

- Čast nam je što smo usvojili Rezoluciji. Srpska lista je napustila sjednicu prije usvajanja i mi to tumačimo kao odobravanje. Zbog pritiska Beograda nisu smjeli biti prisutni - kazala je.

Ona je navela kako Kosovo radi na tužbi protiv Srbije za genocid. Međutim, poučeni svime kroz što je prošla BiH, vrlo su oprezni.

- Premijer je spreman za radikalne poteze. Srbi se plaše poteza Albina Kurtija. Kada riješimo status sa Srbijom lako ćemo riješiti status i sa BiH. Sigurna sam da Srbi ne žele vratiti Kosovo u Srbiju. Puno smo naučili od BiH - rekla je.

Naglasila je kako joj je važan svaki Bošnjak, te da je na Kosovu zabranjeno negiranje genocida.

- Asocijaciju srpskih općina nećemo dozvoliti onako kako Srbija traži zbog tzv. tvorevine RS. Prije ćemo ostaviti neriješen problem nego da to bude nalik na RS. Nikada nećemo dozvoliti da se formira asocijacija srpskih općina koja će izaći na referendum i tražiti svoju državu. Meni je jedan Bošnjak najvažniji kakav god da je. Ne dam svoje. Na Kosovu je negiranje genocida zabranjeno, o tome na Kosovu u ne mogu razgovarati ni Vučić ni Dodik - kazala je Duda Balje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.