VRI U CRNOJ GORI

Draginja Vuksanović-Stanković za „Avaz“: Cetinju se udara na ponos

Ustoličenje Joanikija na Cetinju udar je na državnost i pokušaj okupacije Crne Gore, tvrdi zastupnica SDP-a u Skupštini Crne Gore

Draginja Vuksanović-Stanković. Agencije

Piše: A. Bajramović

21.8.2021

Situacija u Crnoj Gori sve je napetija kako se približava 5. septembar, dan ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Gnjev patriotskih udruženja, javnosti i opozicionih političara izazvala je odluka Srpske pravoslavne crkve (SPC) da čin inauguracije bude obavljen na Cetinju. 

Postoji mjera

- Za 22. avgust planiran je veliki skup svih onih kojima je Crna Gora u srcu. S Cetinja će biti poslana jasna poruka da se takvo ustoličenje ne smije dozvoliti. To bi značilo udar na državnost i duhovnost Crne Gore i pravoslavnih Crnogoraca i Crnogorki. Mi smo za mirno rješenje, ako bude inaćenja s druge strane, vidjet ćemo kako će se sve završiti, ali postoji mjera do koje može ponos da trpi i ono preko čega se preći neće - kaže u razgovoru za „Avaz“ Draginja Vuksanović-Stanković, zastupnica SDP-a u Skupštini Crne Gore.

Građane Cetinja podržali su i stanovnici drugih gradova. Sigurnosne službe su na nogama, a spominje se i mogućnost da novi mitropolit, s patrijarhom SPC-a Porfirijem, na Cetinje iz Podgorice stigne helikopterom.


Velike tenzije

- Cetinje nije samo grad nego prijestonica, kulturni i istorijski centar, simbol otpora svemu što je upereno protiv Crne Gore. Tu je bilo sjedište dinastije Petrović i zato je Cetinje toliko bitno. Svi znamo koliko su Cetinjani hrabri i odvažni ljudi, posebni i po mentalitetu, koji nikad neće dozvoliti da im se udari na ponos i ono što predstavlja građansku i pravu Crnu Goru - ističe Vuksanović-Stanković.

Ni iz SPC-a ni iz Vlade Crne Gore nema naznaka da će odluka biti promijenjena, uprkos sve većim tenzijama, pa i otvorenim prijetnjama koje se razmjenjuju putem društvenih mreža.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.