EVROPSKI KOMESAR

Varhelji: Afganistan je daleko, ali Zapadni Balkan je ovdje

Moramo da budemo odlučni da održimo tu motivaciju i da uvjerimo da je ponuda koju stavljamo na sto iskrena, kaže Oliver Vrahelji

Oliver Varhelji. EPA

A. Ka.

1.9.2021

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je na Bledu da Evropska unija ne smije sebi da dozvoli da iznevjeri Zapadni Balkan i da više nema vremena za čekanje.

- Proširenje je proces, ima faze i više je administrativni proces nego politički. Treba da pričamo o političkoj, ekonomskoj, društvenoj i bezbjednosnoj integraciji. To su teme za Zapadni Balkan. Imamo svjež primjer – Afganistan.

Afganistan je daleko, ali Zapadni Balkan je ovdje. Naša je odgovornost prema Balkanu veća nego prema Afganistanu. Ne možemo sebi dozvoliti da iznevjerimo Zapadni Balkan - rekao je Varheji na panelu "Budućnost Evrope", u okviru 16. Bledskog strateškog foruma.

On je dodao da Evropska unija "mekom moći" treba da motiviše zemlje Zapadnog Balkana, ali da mora da postoji i motivacija unutar samih zemalja.

- Moramo da budemo odlučni da održimo tu motivaciju i da uvjerimo da je ponuda koju stavljamo na sto iskrena. Tako možemo da ubrzamo stvari. Avganistan nas je naučio lekciju i nemamo više vremena za trošenje - rekao je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.