UŽAS U TETOVU

Mediji: U Covid bolnici koja je izgorjela stradalo 30 ljudi, oglasio se i Zaev

Ovo je uistinu tragičan događaj i uvjeravam vas da se cijeli državni vrh zalaže za brzo riješavanje ove situacije, poručio je premijer Sjeverne Makedonije

Užasne slike s mjesta požara. Twitter

E. T.

8.9.2021

U Covid bolnici u Tetovu u Sjevernoj Makedoniji večeras oko 21 sat izbio je požar. Na Twitteru su objavljene prve fotografije s mjesta velike tragedije. 

Prema posljednjim informacijama makedonskih medija preminulo je oko 30 ljudi, što pacijenata, što medicinskog osobolja bolnice. Ministar zdravlja Venko Filipče je ranije zvanično potvrdio da je život izgubilo deset osoba, ali da će taj broj rasti. Nakon inspekcije će se znati tačan broj preminulih.

- U Tetovu se dogodila nesreća koja je odnijela nekoliko ljudskih života. Do sada je potvrđeno da je deset ljudi poginulo u požaru, ali bi se taj broj mogao povećati. Ovo je vrlo tužan dan, izražavam najdublje saučešće porodicama. Ljekari se bore za živote povrijeđenih. Apeliram na medije i građane da ne špekuliraju s brojkama. Pravovremeno ćemo podijeliti sve potvrđene informacije -  naveo je ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče.

- Prve fotografije sa mjesta požara u modularnoj bolnici u Tetovu idu u prilog strahu da ima nastradalih u požaru. Slike koje su uslikali lokalni mediji, prikazuju mrtva tijela prekrivena plahtama - napisao je jedan korisnik na ovoj društvenoj mreži. 



Prema podacima Ministarstva zdravlja Sjeverne Makedonije, u požaru koji je zahvatio COVID centar ima žrtava, čiji tačan broj još nije utvrđen. Prema prvim nezvaničnim informacijama 14 osoba izgubilo je život, saopćili su pojedini mediji.

U međuvremenu se oglasio i Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije.

- U centru COVID-19 u Tetovu dogodila se velika tragedija. Eksplozija je izazvala požar. Požar je ugašen, ali su mnogi životi ugašeni. Borba za život još uvijek traje, a sve su službe žrtveno reagirale i spašavale ljude. Izražavam svoje duboko saučešće porodicama i bliskim osobama pokojnika te želim brz oporavak ozlijeđenih.

Utvrdit će se uzroci požara, za što su pravosudne vlasti već na terenu. Ovo je uistinu tragičan događaj i uvjeravam vas da se cijeli državni vrh zalaže za brzo riješavanje ove situacije. Krizni štab u općini Tetovo trenutno je na terenu - poručio je Zaev putem svog Facebook naloga.


Stravične fotografija. TWITTER

- Požar je već ugašen i svi timovi iz bolnice su mobilisani da pomognu povrijeđenima. Oni se hitno transportuju u Skoplje radi odgovarajućeg liječenja, ekipe klinike su mobilisane - napisano je u saopćenju Ministarstva koje je prenijela "Anadolija".

Kako se navodi u saopćenju, ministar zdravlja Venko Filipče otišao je u Tetovo nakon tragedije, dok će se činjenično stanje znati nakon inspekcije.

Fotografija bolnice nakon ugašenog požara. NOVAMAKEDONIJA

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.