NAKON TRAGEDIJE

Podnijete ostavke zbog požara u Covid centru u Tetovu

U požaru poginulo 14 osoba

Nastradalo 14 ljudi. EPA

A. Ka.

10.9.2021

Zamjenik ministra zdravlja Sjeverne Makdonije Ilir Hasani i direktor Kliničke bolnice u Tetovu Florin Besimi podnijeli su danas ostavke.

Oni su to učinili zbog požara u Covid centru tetovske bolnice u kojem je nastradalo 14 osoba.

Hasani i Besimi su to objavili popodne na Facebooku, navodeći da ostavku podnose kao moralni čin poslije nesreće u Covid centru u kojem su nastradali ljudi.


Moralni čin

- U ovako ozbiljnom trenutku za sve podnosim ostavku kao najviši moralni čin. Čak i pored činjenice da nemam nikakve veze sa postupcima izgadnje modularnih centara. Ostavka je najmanje što mogu da uradim u ovom trenutku, da poštujem žrtve i povrijeđene Ii na kraju, mišljenje o samom sebi. Ništa iznad dostojanstva - napisao je Hasani.

Direktor Kliničke bolnice u Tetovu Florin Besimi je u objašnjenju ostavke napisao da osjeća moralnu odgovornost zbog tog užasnog dogadjaja u kojem su stradali ljudi i istakao da je ta njegova odluka neizbježna.

- Poslije ovako tragičnog i nesrećnog dogajaja ova odluka je neizbježna. Moja ostavka neće utješiti porodice nastradalih, ali vjerujem da će postaviti moralnu liniju koju smo svi mi kao društvo zaboravili - napisao je Besimi.

Moralni razlozi

Ostavku zbog požara u montažnom Covid centru iz moralnih razloga podnio je i ekonomski direktor tetovske bolnice Artan Etemi.

Povodom zahtjeva u javnosti da podnese ostavku, ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče je jučer rekao da će odluku o tome da li će podnijeti, donijeti kada se završi istraga nesreće u tetovskom Covid centru.

U požaru koji se dogodio u srijedu u montažnom modularnom centru bolnice u Tetovu poginulo je 14 osoba, od kojih dvije, prema istrazi, nisu bile hospitalizvane, već članovi porodica pacijenata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.