NASTAVAK STRIKTNIH MJERA

Brnabić kaže da Srbija neće uvoditi 24-satne Covid propusnice

Za odluku o Covid propusnicama, koja je stupila na snagu u subotu, stručnjaci tvrde da je uvedena "kasno i pogrešno"

Premijerka Ana Brnabić. Arhiv

N. Aj. / Fena

27.10.2021

Srbija ne namjerava uvoditi Covid propusnice koje bi vrijedile 24 sata, poručila je u srijedu srbijanska premijerka Ana Brnabić i sugerirala dosljednu primjenu sadašnjih mjera i ustrajnu kampanju cijepljenja, ocijenivši kao napredak to što je do sada vakcinisano više od 55 posto građana.

Brnabić je tokom posjete Kragujevcu novinarima rekla da se nastavljaju "striktne inspekcije" mjera, nošenja maski u zatvorenom i na otvorenom, tamo gdje je nemoguće držati distancu, te je za idući tjedan najavila sastanak Kriznog štaba.

Za odluku o Covid propusnicama, koja je stupila na snagu u subotu, stručnjaci tvrde da je uvedena "kasno i pogrešno" te da bi one trebale vrijediti 24 sata, a ne samo od 22 navečer, ali je zdravstvene vlasti zasad ne namjeravaju mijenjati.

Srbijanska vlada na današnjoj je sjednici prihvatila donaciju Poljske od 200.000 doza vakcina protiv koronavirusa kompanije "Moderna".

Srbija je kampanju vakcinisanja započela u decembru 2020. i u njoj koristi četiri cjepiva, kineski "Sinopharm", ruski "Sputnik V", te "Pfizer" i "AstraZenecu", dok "Modernina" vakcina dosad nije bila dostupna u srbijanskom zdravstvenom sistemu, a ranije je najavljivano da će ga građani moći primiti ove jeseni.

"Moderna" je na listi cjepiva koje je odobrila i Evropska agencija za lijekove (EMA), u ponedjeljak je odobreno i davanje treće doze osobama starijim od 18 godina, a EMA ga je ranije odobrila i za djecu od 12 do 17 godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.