PREKO ZOOM-A

U spomen na Zdravka Grebu: Predavanje Sonje Biserko na temu "Srpski svet"

Ovo je prvo predavanje sa diskusijom iz serije memorijalnih predavanja

Sonja Biserko. Arhiva

H. J. I.

7.2.2022

Fondacija centar za javno pravo poziva na prvo predavanje sa diskusijom iz serije memorijalnih predavanja posvećenih prof. dr. Zdravku Grebi.

U četvrtak 10. februara 2022. godine, s početkom u 14:00 sati, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko govorit će na temu "Srpski svet i reakcije civilnog sektora"

Učešće u diskusiji i na predavanju je slobodno, a pristup je moguć putem Zoom aplikacije i linka https://us06web.zoom.us/j/87483797160, Meeting ID: 874 8379 7160, s početkom u 14:00 sati.

Sonja Biserko je osnivačica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji i njegova je predsjednica. Od sredine sedamdesetih do početka rata radila je u jugoslovenskoj diplomatiji, od čega više od pet godina kao predstavnica u organizacijama Ujedinjenih nacija. 

Tu je karijeru okončala 1991. godine kada je podnijela ostavku zbog nezadovoljstva politikom Slobodana Miloševića. Organizatorica je više konferencija o raspletu jugoslovenske krize i o ratnim zločinima u "jugoslovenskom ratu". Uspostavljala je dijalog između Srbije i Albanaca sve do kosovskog rata. Od 2004. vodi Helsinški odbor za ljudska prava i simbolizira otpor nacionalizmu, velikodržavlju i povredama ljudskih prava. Odlikuje je visoko kultiviran jezik i stil komunikacije, objektivnost, zavidna informiranost i stručnost.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.