IZRAELSKA LGBT KULTURA

"Žene u crnom" održale protest protiv okupacije Palestine tokom festivala u Beogradu

Okupljeni na protestu držali su palestinsku zastavu i transparente "Stop okupaciji“, „Stop okupaciji Palestine“ i „You can’t pinkwash the occupation“

N. Aj.

Sa protesta danas

Foto: Marko Dragoslavić/FoNet


"Žene u crnom" održale su protest ispred Kulturnog centra Grad u Beogradu, gdje se održava manifestacija "Fa-la-fel" - festival jevrejske i izraelske LGBT kulture.

Okupljeni na protestu držali su palestinsku zastavu i transparente "Stop okupaciji“, „Stop okupaciji Palestine“ i „You can’t pinkwash the occupation“, prenosi FoNet.

"Žene u crnom" su ranije u saopćenju pozvale na bojkot tog festivala, navodeći da Izrael podržava manifestaciju koja je primjer propagandne kampanje države Izrael sa ciljem relativizacije terora i zločina nad stanovništvom Palestine.

- Manipulacija države Izrael sa LGBT pravima je odavno demistifikovana kao pokušaj da se sistematski teror i kršenja ljudskih prava zaogrnu duginim bojama, takozvani "pinkwashing". Iz ovog razloga organizacijama i događajima podržanim od strane države Izrael odavno nema mjesta na bilo kojem događaju koji za temu ima ljudska prava, a svaki pokušaj ovakve propagande nailazi na bojkot i proteste širom svijeta - navele su "Žene u crnom" ranije.

Festival je otvoren danas u 15 sati u Kulturnom centru Grad, a na njemu će biti prikazani jevrejski i izraelski LGBT filmovi “Vjenčaj se sa mnom kako god” i “Plivač”, a bit će izvedena i audio-vizuelna predstava “Amplituda”, uz pravljenje humusa i degustaciju hrane.

Festival traje danas i sutra.

NA VRH

Podijeli članak na