POTVRDIO DIREKTOR

Sjeverna Makedonija počinje s proizvodnjom električni automobila, poznato i kada

To je cilj koji je investitor, prema poslovnom planu i jučer potpisanom ugovoru, dužan da ispuni, rekao je Despostovski

Električni automobil. ILUSTRACIJA

A. O.

15.8.2022

Direktor Tehnološko-industrijsko razvojnih zona (TIRZ) Sjeverne Makedonije Jovan Despotovski kazao je da  električno "i go" (e.GO) automobili makedonske proizvodnje očekuju se 2024. godine.

On je televiziji "Kanal 5" rekao da će državna pomoć investiciji njemačkog proizvođača električnih vozila "Nekst i go mobajl" (NEKST.E.GO MOBILE) biti realizovana u narednih pet godina i istakao da država ima mehanizme da zaštiti javni interes.


Cilj projekta

Direkcija za TIRZ je jučer u ime vlade Sjeverne Makedonije potpisala ugovor o državnoj pomoći investiciji te njemačke kompanije koja predviđa kompletnu proizvodnju električnih „i go“ automobila u Tehnološko-indstrijoj razvojnoj zoni „Tetovo“.

Kako kaže Despotovski, fabrika električnih automobila u Tetovu počet će da se gradi na jesen, a prema ugovoru, probna proizvodnja se očekuje 2024. godine

- To je cilj koji je investitor, prema poslovnom planu i jučer potpisanom ugovoru, dužan da ispuni - rekao je on i istakao da je riječ o kompaniji koja je usko povezana sa Tehničkim univerzitetom u Ahenu, koji je u prva dva posto svjetskih univerziteta, prema svim globalnim rang listama.


Državna pomoć

Kako je naveo Despotovski, investicija njemačke kompanije u Tetovu je 130 miliona evra, a planirano je otvaranje 900 novih radnih mjesta, kao i bruto zarade koje u su prosjeku 2,5 puta više od republičkog prosjeka.

- Državna pomoć neće prelaziti 35 posto ukupne investicije, a dodjela sredstava zavisi od dinamike realizacije investicije i ispunjenosti uslova predviđenih ugovorom“, rekao je direktor TIRZ Severne Makedonije.

Dodao je da ta kompanija neće koristiti poreske olakšice, već da je u potpunosti dužna da ih uplati u budžet i javne fondove države.

- Ovaj model državne podrške je u skladu sa propisima EU i podjednako je dostupan svim stranim i makedonskim kompanijama - rekao je Despotovski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.