ZA LJUBITELJE AUTOMOBILA

Stiže električna Škoda Octavia: Evo kako će izgledati

Navodi se da koristi tehnološki napredniju bateriju u poređenju sa paketom od 89 kWh

Škoda Octavia. AGENCIJE / ILUSTRACIJA

A. O.

25.9.2022

Nakon Enyaqa, iz Škode su najavili da će prezentirati još tri nova električna automobila i to prije kraja ove decenije.

Naime, jedan od novih modela će biti serijska verzija koncepta Vision 7S EV, a drugi je manji automobil koji je najavljen početkom maja ove godine. Treći električni novitet je po svemu sudeći električna Octavia za 2025. godinu.


Razvojni rad

Kako navodi britanski Autocara, Škoda je počela razvojni rad na potpuno električnoj verziji popularnog kompaktnog automobila srednje veličine.

Octavia EV će po tim izvorima preskočiti MEB platformu Volkswagen grupe koju koristi Enyaq i usvojiti novu SSP platformu.

Navodi se da koristi tehnološki napredniju bateriju u poređenju sa paketom od 89 kWh koncepta Vision 7S, za koji Škoda kaže da je dovoljan za 600 kilometara vožnje.


Dva elektromotora

Očekuje se da će standardna Octavia EV imati dva elektromotora montirana naprijed – po jedan za svaki točak – dok bi sportska RS varijanta trebalo da dobije i dva nazad, što bi omogućilo pogon na sva četiri točka.

Octavia EV neće značiti kraj za TSI i TDI modele, jer Autocar vjeruje da Škoda planira da zadrži model sa konvencionalnim pogonom u ponudi.

Međutim, bit će prinuđena da odustane od motora sa unutrašnjim sagorjevanjem 2035. godine, kada će u Evropskoj uniji stupiti na snagu zabrana prodaje takvih automobila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.