HRVATSKA

Alem ef. Crnkić za "Avaz" o otvorenju džamije u Sisku: San je trajao 55 godina

Očekuje se minimalno 10.000 gostiju, a objekt će otvoriti predsjednik Turske

Ef. Crnkić: Svjedok očuvanja identiteta. Agencije

Piše: A. Kukić

8.9.2022

U Sisku u Hrvatskoj danas će biti otvoreni džamija i Islamski centar. Kako je u razgovoru za „Avaz“ kazao glavni imam Medžlisa Sisak Alem ef. Crnkić, očekuje se prisustvo minimalno 10.000 ljudi, a prisustvovat će i delegacija Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem na čelu.

Džamiju i Islamski centar otvorit će predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), koji u Sisak stiže nakon posjete Bosni i Hercegovini i Srbiji.


Veliki interes

- Ovo je najvažniji događaj u Republici Hrvatskoj i veliki je interes društvene zajednice. Nama je potvrđen dolazak 50 autobusa iz cijele Hrvatske, Luksemburga, Francuske, Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Kosova, a Bosna i Hercegovina nam je na prvom mjestu što se tiče dolazaka - govori nam ef. Crnkić.

Otvorenje džamije je nazvao povijesnim i višegeneracijskim snom u historiji rada i djelovanja Islamske zajednice u Sisku, koja već 55 godina kontinuirano svjedoči očuvanju identiteta sisačkih muslimana, posebno Bošnjaka.


Džamija i Islamski centar u Sisku. Agencija

- Moram napomenuti da je ideja o samoj gradnji džamije stara koliko i Islamska zajednica u Sisku. Prve konkretne korake učinio je moj prethodnik Fuad ef. Karaga, dugogodišnji sisački glavni imam koji je mene pripremio za medresu da preuzmem njegov emanet. Kompletan proces, od kupovine zemljišta, traje 16 godina, a od 2014. imamo jednu uzlaznu putanju koja nas je dovela do ovog najveličanstvenijeg dana - objašnjava ef. Crnkić.


Pečat života

Islamski centar je mnogo više od džamije i on će imati poseban koncept integracije s društvenom zajednicom.

- Centar će biti ambasador, reprezent nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta. Riječ je o jednom veleljepnom umjetničkom zdanju i on će biti, ja bih rekao, snažan pečat života, rada i djelovanja sisačkih muslimana. Ono što mi ponavljamo kao geslo je to da je Islamski centar naše trajno zajedničko dobro i da su vrata širom otvorena za sve građane koji su otvorenog uma, srca i topline duše - kaže ef. Crnkić.


Bosanska kafa i baklava

Manifestacija Dana otvorenih vrata će biti nastavljena i za vikend s posebnim povodom.

- Želimo omogućiti onima koji su nam ovdje najpreči, s kojima živimo višegeneracijski, ljudima koji nisu islamske vjere, da dođu i posjete nas, da budemo dobri domaćini. Da ih provedemo i kroz džamiju, mnogi od njih će prvi put kročiti u džamiju i vidjeti šta je džamija uživo. Da ih počastimo našim tradicionalnim napicima, bosanskom kafom, naručili smo džezve, zatim turski čaj, baklave, hurmašice, dakle, da to budu dani otvorenih vrata kroz koje ćemo mi otvoriti vrata naših srca, gostoprimstva, posebno za građane koji žive ovdje - zaključuje ef. Crnkić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.