GOVOR NA KONFERENCIJI

Vučić: Energetski sektor nam je trenutno prioritet, inače nas čeka katastrofa, a već sad "krvarimo"

Vjerujem da će naučiti mnogo iz primjera regiona, rekao je

Aleksandar Vučić. Miloš Milivojević / Tanjug

A. K. / Telegraf

17.11.2022

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas na Regionalnoj konferenciji "Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na zapadnom Balkanu" u Palati Srbija.

Na Regionalnoj konferenciji, koju organizuju ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i Sarajevu, u saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom, Poslovnom asocijacijom Norveška-BiH i Norveškim partnerima za saradnju u oblasti energetike, učestovat će i predsjednik Vlade Albanije Edi Rama, predsjednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i predsjedavajući Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.


Staromodni pristup

- Vjerujem da će naučiti mnogo iz primjera regiona. Primjećujemo da smo ove godine u velikom problemu, strukturalno, održivo; nije riječ samo o diverzifikaciji zaliha gasa ili nafte, već o nama. Radi se o staromodnom pristupu, starim tehnologijama, termoelektranama, i još uvijek nismo u stanju da uvećamo procenat obnovljivih izvora energije - rekao je Vučić.

Dodao je da to znači promjenu dosadašnjih navika.

- I zato smo počeli da molimo region, kao i Britance, i oni su nam ponudili kratkoročne, srednjeročne i dugoročne ponude. I postavili su prioritete za naš rad, i nema lakih odluka, ali ih moramo donijeti brzo, inače ćemo se suočiti sa katastrofom - objasnio je.

Povećana ulaganja

Kako kaže, ulaganje u sektor energetike morat će biti povećano, između 16, 17 do 32, 33 milijarde eura.

- To znači da je svim vladama u regionu cilj unapređenje energetskog sektora. Možda je samo zdravstveni sektor bitniji, ali se nijedan drugi ne može porediti sa energetskim - rekao je.

U narednom periodu će biti vrlo teško kontrolisati javne finansije.

- Kada govorim o budžetu za 2023., deficit je između 3,3 i 3,4 posto. To nije dobro, ali je relativno dobro. Skoro 45% toga ide na naše rashode za snabdijevanje energijom, što pokazuje koliko je to postalo bitno. To pokazuje da krvarimo, jer je ovo ogroman novac za nas, a bit će još gore u narednim mjesecima - zaključuje Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.