U MJESTU ŽAŽE KOD ZVEČANA

KFOR demontirao posljednje barikade na sjeveru Kosova

Misija NATO-a, KFOR završila je sa uklanjanjem nekoliko vozila koja su blokirala puteve na sjeveru Kosova, raspoređivanjem inženjerijskih jedinica u oblastima Duding Krša i magistralnog puta Srbovac, poručili su iz NATO-a

Uklanjanje posljednjih barikada na sjeveru Kosova. KFOR

S. S. / KoSSev

5.1.2023

KFOR je demontirao posljednje barikade na sjeveru Kosova, potvrdili su iz NATO-a nakon što je ovog jutra u mjestu Žaže u zvečanskoj općini započeto sa uklanjanjem teške mehanizacije, a svega dva dana poslije uklanjanja zapaljenih kamiona kod Dudinog Krša.

- Misija NATO-a, KFOR završila je sa uklanjanjem nekoliko vozila koja su blokirala puteve na sjeveru Kosova, raspoređivanjem inženjerijskih jedinica u oblastima Duding Krša i magistralnog puta Srbovac - poručili su iz NATO-a, prenosi KoSSev.

Uklanjanje barikada izvršili su, kažu, u skladu sa mandatom KFOR-a u UN – na osnovu Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine koji nalaže obezbjeđivanje sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice.

KFOR vrlo oprezan

Preciziraju da se sa uklanjanjem posljednjih barikada krenulo nakon odluke donesene 28. decembra, odnosno nakon što su, kako je predsjednik Srbije potvrdio, Srbi pristali na to da ih sami uklone.

- Uklanjanje barikada uslijedilo je nakon intenzivnih napora NATO saveznika i Evropske unije da smanje tenzije, uz ključnu podršku KFOR-a i Misije za vladavinu prava (EULEX) koju predvodi EU - preciziraju iz NATO-a.

Naglasili su da je demontiranje posljednjih barikada obavljeno na brz, bezbjedan i siguran način, kako bi se izbjegli incidenti i drugi rizici po lokalnu bezbjednost.

Iz NATO-a poručuju da KFOR ostaje izuzetno oprezan i da je u mogućnosti da sprovodi svoj mandat. Alijansa poručuje i da podržava dijalog koji se vodi u Briselu.

- NATO također nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU, kao glavnu platformu za pronalaženje rješenja koje poštuje prava svih zajednica i za izgradnju trajnog mira i bezbjednosti širom regiona - naveli su iz NATO-a.

Najmanje 14 barikada

Podsjetimo, Srbi sa sjevera Kosova podigli su prve barikade 10. decembra, a sve do prošle sedmice bilo ih je najmanje 14. Sa njihovim uklanjanjem, od strane Srba koji su ih i postavili, krenulo se prošlog četvrtka, odnosno tačno 20 dana od postavljanja.

Sa druge strane, nije uklonjena barikada kod Dudinog Krša koju su činila dva kamiona koja su zapaljena uoči uklanjanja ostalih barikada. Ove kamione uklonila je prije dva dana misija KFOR-a koristeći tešku mehanizaciju.

I dok je šira javnost smatrala da je time uklonjena posljednja barikada, Kosovska policija najavila je ovog jutra da će u mjestu Žaže u zvečanskoj opštini KFOR da ukloni sa puta "tešku mehanizaciju".

Kako se u međuvremenu reporter KoSSeva uvjerio, riječ je o barikadi – kamionu, koja se nalazi u blizini Gerentološkog centra kod Srbovca, odnosno na sporednom putu, 60 metara od magistralnog puta Priština-Raška.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.