PREMIJER KOSOVA

Kurti: Nisam davao garancije Beogradu da neće biti hapšenja Srba

Kurti rekao da ne daje obećanja i garancije kriminalcima za koje postoje nalozi za hapšenje i koji se nalaze na crnim listama Sjedninjenih Američkih Država i Velike Britanije

Kurti: Beogradu nije dao nikakve garancije. AP

A. Č.

8.1.2023

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da Beogradu nije dao nikakve garancije da neće biti novih hapšenja ili da neće slati snage na sjever Kosova, uz objašnjenje da ne može garantovati “nešto što je izvan ili protivno zakonu i Ustavu Kosova”.

Jedina garancija koju Vlada Kosova garantuje jeste jednakost svih građana, rekao je Kurti u intervjuu za Al Jazeeru.


Situacija dodatno eskalirala

Kako se 2022. bližila kraju, Balkan je ponovno bio na rubu etničkog sukoba.

Napetosti su se povećale na sjeveru Kosova, a situacija je dodatno eskalirala u decembru kada su demonstranti etničkih Srba blokirali ceste i granične prijelaze sa Srbijom, zbog hapšenja bivšeg kosovskog policajca srpske nacionalnosti, kojeg su sigurosne službe Kosova optužile za narušavanje ustavnog poretka.

Nakon sedmica nemira, napetosti su se smanjile, uz angažman SDA-a i EU-a, ali koliko je krhak ovaj osjećaj smirenosti? I kako će Kosovo riješiti svoje duboke etničke podjele?

Kurti je Al Jazeeri rekao da ne daje obećanja i garancije kriminalcima za koje postoje nalozi za hapšenje i koji se nalaze na crnim listama Sjedninjenih Američkih Država i Velike Britanije.


Poštovati ustav u svim opštinama Kosova

Naveo je da Vlada Kosova jedino može garantovati da će se poštovati ustav u svim opštinama Kosova, a da ekonomski rast i socijalno blagostanje nikoga ne isključuju.

Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Skupštine Kosova. Vlada Srbije iste je večeri donijela odluku o poništenju te odluke. Od tada traju nepetosti dvije strane.

Kurti kaže da je propao projekat razmjene teritorija između Srbije i Kosova, što je ideja koja bi eventualno zadovoljila službeni Beograd, ali i potakla opasne separatističke ideje u drugim dijelovima Balkana, poput Bosne i Hercegovine.

„Veoma sam siguran da je predsjednik Srbije nostalgičan za tim vremenima. Što znači da je politički projekat razmjene teritorija propao. Ali opet, ideja nije mrtva“, rekao je Kurti. Dodao je da će napetosti prestati tek kada Srbija u cijelosti prizna Kosovo, a Kosovo prizna Srbiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.