GLOBUS

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE: Član ISIS-a odrubio glavu američkom fotoreporteru

James Foley nestao u Siriji prije skoro dvije godine

(A. Vr.)

20.8.2014



Džihadistička organizacija Islamska država objavila je video snimak na kome se vidi kako njeni pripadnici odrubljuju glavu američkom novinaru Jamesu Foleyu, koji je nestao u Siriji prije skoro dvije godine.

Ekstremisti, koji su zaprijetili da će ubiti još jednog zarobljenika, za kojeg su rekli da je također američki novinar, objasnili su da je Foley ubijen u znak odmazde za nedavne američke zračne napade u Iraku, prenijela je agencija AP.

Nakon sinoćnje objave videa, porodica Jamesa Foleya je potvrdila njegovu smrt na strani na Facebooku koja je bila osnovana za podršku njegovom puštanju.

- Nikad nismo bili ponosniji na njega. On je dao život pokušavajući da razotkrije patnju Sirijaca - navodi se u postu Foleyeve majke, koja je također apelirala na militante da poštede živote drugih talaca.

- Kao i James i oni su nevini. Oni nemaju kontrolu nad politikom američke vlade u Iraku, Siriji i u drugim dijelovima svijeta istakla je ona.


Foley (40) je nestao na sjeveru Sirije radeći kao novinar honorarac za agenciju AFP i bostonsku medijsku kompaniju "Global Post".

Islamska država je također objavila video snimak na kome tvrdi da drži za taoca američkog novinara Stevena Sotloffa i poručuje da njegov život zavisi od sljedećeg poteza predsjednika SAD Baracka Obame, prenosi Tanjug.

- Život ovog američkog državljanina, Obama, zavisi od tvoje sljedeće odluke - govori maskirani muškarac na snimku koji je objavljen na društvenim mrežama.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.