ZADRŽAN U BEOGRADU

Ko je Feđa Štukan: Za njim su ludjele djevojke u Sarajevu, a o svojoj ovisnosti je hrabro progovorio

Glumac ne krije da je ateista, kao ni svoje ubjeđenje da su upravo religijske podjele dovele do najvećih nesreća koje su zahvatile područje BiH

Feđa Štukan. Instagram

D. H.

prije 4 dana

Feđa Štukan sinoć je uhapšen na aerodromu u Beogradu, gdje je trebao gostovati na festivalu Krokodil.

Sredinom juna prošle godine bosanskohercegovački glumac je zadržan na graničnom prelazu između BiH i Srbije nekoliko sati. Bilo je to odmah nakon što je najpre podržao proteste "Srbija protiv nasilja", a potom i prisustvovao protestnoj šetnji u Beogradu.

Buran život

Feđa Štukan je bosanskohercegovački pozorišni, televizijski i filmski glumac, koji je pored značajnih uloga u domaćim filmovima, ostvario međunarodnu karijeru.

Autor je knjige „Blank“, romana koji je nastajao sedam godina, a u kojem Feđa govori o svom života. Knjiga počinje sa snovima jednog dječaka koji je samo želio da postane pilot. Feđa Štukan je u Blanku letio, padao, preživio najmanje 10 krugova pakla prije katarze i novog početka.

Rođen je 28. januara 1974. godine u Sarajevu. U braku je sa rediteljkom Amrom Mehić, sa kojom ima kćerku Aju.

Igrao je u domaćim filmovima „Gori vatra“, „Nafaka“, „Teško je biti fin“, „Top je bio vreo“, te serijama „Klopka“, „Kotlina“, „Nečista krv“, „Klan“ i drugima. Od međunarodnih projekata posebno se izdvajaju uloge u filmu Anđeline Džoli (Angelina Jolie) „U zemlji krvi i meda“ koji govori o ratu u BiH, zatim „Child 44″ i drugima, kao i u seriji “ Tom Clancy’s Jack Ryan“.

Feđa Štukan dugo vremena važi za miljenika ženske publike, a tokom devedesetih u Sarajevu rijetko koja djevojka nije bacala oko na njega.

Njegov deda je bio Milan Inđić, pokojni pukovnik bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) i autor nekoliko knjiga. Otac i majka su mu bili arhitekte. Ima stariju sestru koja je takođe po struci arhitekta. Jedan dio djetinjstva je proveo u Kotoru. U Sarajevo se vratio sa 18 godina, te postao ratni dobrovoljac. Prvo je bio dio policije, a nakon toga je postao član 2. Brdske brigade ABiH. Prema vlastitom priznanju, u nekom trenutku je shvatio da je rat koji se vodio na području njegove zemlje postao vjerski, pa samim tim, za njega potpuno besmislen. Shvatio je da više ne želi da se bori za nečije ideale, politiku, vjeru, naciju ili pune džepove, ta da više ne želi da drži pušku u rukama.

Poslije dvije godine provedene na liniji, Feđa je otišao u Njemačku. U rodno Sarajevo se vratio po završetku rata, te upisao Akademiju scenskih umjetnosti u klasi profesora Aleksandra Jevđevića i Mustafe Nadarevića. Diplomirao je tek 2011. godine. Televizijska i filmska karijera Jednu od prvih televizijskih uloga Feđa Štukan je ostvario 2000. godine u drami „Buđenje“ Inge Huković. Film je premijerno prikazan 2000. godine, a scenu je delio sa kolegama Vojkom Ćordić, Mirajom Grbićem, Vladom Jokanovićem i drugima. Tri godine kasnije mu je reditelj Pjer Žalica povjerio ulogu Adnana u dramskoj komediji „Gori vatra“, koja je ostvarila veliki uspjeh, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u zemljama regiona. Uloga u ovom filmu mu je 2004. godine donijela nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Krakovu.

Štukan je 2010. godine osnovao producentsku kuću Relative Pictures sa režiserima Refikom Hodžićem, Ćazimom Derviševićem i Amrom Mehić.

Bio je domaćin Sarajevskog filmskog festivala 2015. godine. Ostvario je uspešnu međunarodnu karijeru na filmu i u pozorištu radeći u 4S teatru u Sofiji, Međunarodnom pozorišnom institutu za Mediteran i Istarskom narodnom pozorištu.

Rad u pozorištu

Štukan je radio sa nekim od najuspješnijih bosanskohercegovačkih pozorišnih reditelja nastupajući u predstavama Narodnog pozorišta Sarajevo, Sarajevskog pozorišta mladih, Kamernog teatra 55, Međunarodnog pozorišnog festivala i Sarajevske akademije scenskih umjetnosti. Predstave u kojima je glumio su: Makbet, Roberto Zuko, Tartif, Familija, Višnjik, San ljetnje noći, Avantura na vratima, Tetovirana ruža, Cirkus Inferno, itd.

Rukopise iz vremena rata šalje Bredu Pitu, koji dobija ideju da napravi film "Blank", a rukopisi potom postaju roman "Blank", koji stiče veliku popularnost u regionu. U knjizi piše o svojoj neverovatnoj sudbini i iskustvu u ratu, boravku na psihijatrijskoj klinici, borbi protiv heroinske zavisnosti, životu u Njemačkoj itd. Osim Bredu Pitu, poslao je rukopise i Anđelini Džoli i Terensu Maliku.

Pored toga što je uspeo da se izbori sa zavisnošću, Feđa je ostvario i dječački san. Pilot je paraglajdera, žirokoptera i nekoliko drugih letelica. Pored toga je strastveni padobranac i motociklista.

Feđa je tokom snimanja jednog filma upoznao je deset godina mlađu rediteljku Amru Mehić. Vhenčali su se, a 2010. godine su dobili ćerku Aju (Aya). Glumac ne krije da je ateista, kao ni svoje ubjeđenje da su upravo religijske podjele dovele do najvećih nesreća koje su zahvatile područje Bosne i Hercegovine, ali i cijelog regiona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.