GLOBUS

Hakeri ukrali povjerljive podatke o nestalom Boeingu

Let MH370

Fena

20.8.2014

 

Hakerskim upadom u kompjuterski sistem Malaysia Airlinesa ukradeni su povjerljivi dokumenti o nestalom avionu s leta MH370.

Tridesetak kompjutera je bilo izloženo napadu koji je izvršen putem PDF dokumenta, a on je sa sobom povukao dokumente koji su 9. marta poslati zvaničnicima avionske kompanije, na dan kada je Boing 777 nestao u toku leta iz Kuala Lumpura u Peking.

Malezijske službe za borbu protiv cyber-kriminala su uspjeli da spriječe dalje širenje dokumenata, a pronađene IP adrese govore da je napad izvršen s računara pozicioniranih u Kini.

Softver koji je ubačen u sistem je proslijeđivao ukradene dokumente putem elektronske pošte, što je uzbudilo malezijske vlasti, naročito Agenciju u okviru Ministarstva za nauku, tehnologiju i inovacije.

Ta elektronska pošta je sadržala skrivene dokumente iz računara koje su koristili zvaničnici, uključujući dnevne rasporede sastanaka. Neki od njih, kao i dokumenti, su u vezi s istragom o nestanku leta MH370.

Izvori iz agencije, prenosi Russia Today, vjeruju da je napad izvršen kako bi kineska strana dobila informacije o nestanku aviona u kome je bilo i 153 kineskih državljana.

Letjelica malezijske kompanije je s 239 putnika nestala 8. marta iznad Indijskog okeana, a do dana današnjeg niti jedan dio aviona nije pronađen, što je razvilo čitav niz teorija zavjere, prenosi B92.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.