GLOBUS

IS šalje nova pojačanja u sirijski grad Kobane

Pokušava da osvoji cijeli grad koji za sada kontrolira 50 posto

Fena

18.10.2014

Organizacjia Islamska država poslala je nova pojačanja u oružju i ljudstvu u Kobane, u Siriji, kako bi pokušala da osvoji cijeli grad koji za sada kontrolira 50 posto, saopćila je u subotu jedna nevladina organizacija.

- Pojačanja u oružju, ljudstvu i opremi dolazi iz pokrajina Alep i Raka, koja je uporište sunitske ekstremističke grupe u Siriji, precizirao je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Islamska država već mjesec dana provodi ofanzivu u regiji Kobane kako bi osigurala kontrolu nad dugim pojasom teritorija na sirijsko-turskoj granici. Džihadisti su ušli u grad 6. oktobra, ali za sada kontroliraju pola grada, saopćio je Opservatorij, prenosi agencija AFP.

Islamska država je u petak pokrenula novu ofanzivu sjeverno od Kobanea, u zoni iza granice, a u noći je došlo do žestokih sukoba između kurdskih milicija iz Jedinica za zaštitu naroda (YPG) i Islamske države.

Ovu informaciju je potvrdio lokalni kurdski zvaničnik Idris Nasen telefonski iz Turske.

Nasen je kazao da je međunarodna koalicija izvela prošle noći pet zračnih udara, istočno, zapadno i južno od Kobanea, kao podršku kurdskim snagama na zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.