GLOBUS

Egzodus 100.000 muslimana iz Mijanmara

Najproganjanija vjerska manjina na svijetu

Redakcija

25.10.2014

Iz zapadnog Mijanmara je zbog nasilja u posljednje dvije godine izbjeglo 100.000 pripadnika Rohinnja muslimana koji su na meti budisticckih bandi, rekao je danas direktor neprofitne grupe Arakan projekat, Chris Lewa.
 
Lewa je naveo da poseban porast izbjeglica primjećen od 15. oktobra, od kada je u prosjeku 900 ljudi dnevno bježalo iz mijanmarske države Rakhine, i to najčešćee brodovima na Tajland, ili u Indiju, Nepal i rodni Bangladeš.
 
Procjenjuje se da u Mijanmaru, prevashodno budističkoj naciji od 50 miliona ljudi, živi 1,3 miliona Rohinnja.
 
Iako su porodice mnogih od njih stigle u Mijanmar iz susjednog Bangladeša prije nekoliko generacija, gotovo niko od njih ni danas nema državljanstvo.
 
U posljednje dvije godine u napadima budističkih bandi stotine Rohinnja je ubijeno, a 140.000 je satjerano u kampove, gdje žive bez adekvatnog pristupa zdravstvenoj njezi, obrazovanju i poslu.
 
Njihov položaj je dodatno otežala agresivna kampanja vlasti Mijanmara u posljednjih nekoliko mjeseci za registraciju članova porodica Rohinnja kako bi ih zvanično kategorizovali kao "Bengalce", implicirajući da su ilegalni imigranti iz susjednog Bangladeša.
 
Prema izjavama nekih Rohinnja koje je kontaktirala agencija AP, pojedini su bili zarobljeni u svojim selima jer su odbili da učestvuju u procesu "verifikacije", dok su drugi pretučeni ili uhapšeni.
 
UN su okarakterisale Rohinnje kao najproganjaniju vjersku manjinu na svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.