GLOBUS

Jedna osoba poginula u zračnom napadu na granici između Libije i Tunisa

Najmanje još troje povrijeđeno

Autor:Fena

5.12.2014

Jedna osoba je poginula i još najmanje tri povrijeđene u zračnom napadu na položaj milicija koje kontrolišu granični položaj Ras Jedir između Libije i Tunisa, rekao je za novinsku agenciju AFP glasnogovornik ovih snaga.

- Pripadnik 'Štita Libije' poginuo je, a tri do pet drugih je povrijeđeno u ovom napadu - rekao je Hafedh Muamar, koji je optužio snage odane režimu, koji je priznala međunarodna zajednica, da su izvele ovaj napad.

'Štit Libije' je dio koalicije milicija, posebno islamističkih, koji čine Fajr Libiyu, koja je ovo ljeto zauzela Tripoli i veliki dio zapadne Libije.

Prema Muamaru, avion je prekršio tuniski zračni prostor i napao zgradu koja je bila sklonište milicija koje kontrolišu Ras Jedir.

Snage odane priznatoj vladi i generalu Khalifu Haftaru izvode trenutno ofanzive zapadno od Tripolija kao i Bengazija, na istoku zemlje, da bi pokušale ponovo osvojiti dva velika grada u zemlji.

Posljednjih dana, one su izvele nekoliko zračnih napada zapadno od glavnog grada, posebno oko obalskog grada Zuara, 70 kilometara od Ras Jedira.

U četvrtak, one su saopćile da su bombardovale južno od Tripolija položaj Fajr Libye, koji je rekao da je zračni napad gađao farmu peradi.

Libija je potonula u haos nakon pada Moamera Gadafija u osam mjeseci sukoba u 2011. godini.

Zemlja je predata milicijama, a njome upravljaju dvije vlade i dva parlamenta koji se svađaju oko vlasti s udaljenosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.