GLOBUS

Devet mrtvih tokom parlamentarnih i lokalnih izbora u Nigeriji

Ubistva su se desila u području koje je bogato naftom

Fena

11.4.2015

Devet osoba ubijeno je u subotu u Nigeriji, u kojoj se u 29 od 36 država održavaju parlamentarni i lokalni izbori za guvernere.
        
Parlametarni izbori se održavaju poslije pobjede opozicije u predsjedničkoj trci bez presedana, prije dvije nedjelje.

Ubistva su se dogodila u državi Rivers bogatoj naftom, u kojoj je, po riječima opozicionog kandidata za guvernera Dakuku Petersidea, ubijeno osam njegovih pristalica.
        
U međuvremenu, policija je saopćila da je u istoj državi ubijen i policajac, prenosi agencija AP.

Agencija navodi i da je jedno biračko mjesto spaljeno, kao i kuća državnog komesara za prava žena.
        
Jedan od članova Izborne komisije saopćio je da je osmero mladih posmatrača na izborima jutros oteto i da je policija do popodneva uspjela da oslobodi samo četvoro.
        
Dvije sedmice poslije pobjede predsjedničkog kandidata Muhamada Buharija nad aktuelnim predsjednikom Gudlakom Johnatanom, Buharijeva stranka Svi naprednjaci (APC) nastoji da dobije kontrolu nad više država.
        
Vladajuća narodna partija (PDP) se nada da će zadržati vlast u 21 državi, ali su Svi naprednjaci koji sada kontrolišu 14 država, sve jači.
        
Najveća pažnja je usmjerena na finansijski centar Lagos i južnu državu Rivers koja je veliki proizvođač nafte i gdje postoji animozitet između APC-ovog guvernera Akinvunmi Rotimi Amechija i sadašnjeg predsjednika Johnatana.
        
Prisutne su i velike tenzije zbog prozivanja opozicije zbog namještanja predsjedničkih izbora, što je dovelo do straha od nasilja.
        
Nigerijska policija i službe sigurnosti su ograničile kretanje vozila u zemlji tokom trajanja izbora i zatvorile kopnene granice zemlje.
        
Novoizabrani predsjednik Buhari će preuzeti dužnost 29. maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.