GLOBUS

Rije: Nije moguće stvoriti jedinstvenu evropsku armiju

Šef komisije Bundestaga za zaštitu i jačanje prava parlamenta

Autor:Srna

16.6.2015

Stvaranje jedinstvene evropske armije moguće je jedino ako se stvori jedinstvena evropska država, izjavio je šef komisije Bundestaga za zaštitu i jačanje prava parlamenta Folker Rije.

- Nemamo šanse da stvorimo jedinstvenu evropsku armiju, jer je to moguće samo ukoliko postoji jedinstvena evropska država. Ipak, savezničke obaveze njemačkih oružanih snaga će rasti - rekao je Rije novinarima.

On je dodao da alternativu vidi u postepenoj denacionalizaciji oružanih snaga evropskih zemalja, prenosi agencija "Sputnjik".

Komisija njemačkog parlamenta predstavila je danas izvještaj o svojoj djelatnosti za period od marta 2014. godine.

Njemačke oružane snage su u tom periodu učestvovale u vojnim misijama u Afganistanu, Iraku, Libanu, Maliju, Kosovu i drugim kriznim područjima.

Poslanici su se u izvještaju obratili njemačkoj Vladi s prijedlogom da kabinet kancelara Angele Merkel parlamentu dostavlja godišnje izvještaje o međunarodnim vojnim obavezama Bundesvera.

Prema riječima njemačkog političara, to će pomoći Vladi da izbjegne teške greške iz prošlosti koje su proistekle iz odluka njemačke Vlade, a ne Bundestaga. 

- Naprimjer, odluka o učešću njemačke vojske u specijalnim odredima NATO-a trebalo je da bude saopštena parlamentu mnogo ranije kako bismo mogli zajedno da odlučimo koliko vojnika treba da bude upućeno tamo i da preciziramo lokacije na kojima će biti - rekao je Rije.

Poslanici su se zauzeli i za veću fleksibilnost u formulisanju vojnih mandata Oružanih snaga Njemačke, prije svega kada je riječ o brojnosti misija.

- Inače ćemo se suočiti sa situacijama kao što je ona u Avganistanu, gdje su vojnici odlazili i odmah se vraćali nazad, jer još nisu otišli njihovi prethodnici - rekao je Rije.

Poslanici su izrazili uvjerenost i da će uloga mirovnih snaga UN u rješavanju vojnih sukoba u budućnosti biti veća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.