GLOBUS

Jako nevrijeme sa snažnom kišom i gradom zahvatilo Austriju

Jaka oluja poremetila saobraćaj na bečkom aerodromu Swehat

Redakcija

13.7.2016

Jako nevrijeme sa snažnom kišom i gradom zahvatilo je sinoć dijelove Austrije i napravilo veliku štetu, a jaka oluja s vjetrom koji je puhao 100 kilometara na sat privremeno je poremetila saobraćaj na bečkom aerodromu Swehat.

Mnogi letovi su kasnili, a putnici su čekajući spavali u aerodromskoj zgradi. Pojedini putnici, zbog nevremena koje je izazvalo kašnjenja, morali su čekati i do deset sati.

U većem dijelu Austrije sinoć je proglašen ljubičasti alarm.

Jaka kiša, grad i snažan vjetar napravili su milionsku štetu poljoprivredi.

Skoro čitava pokrajina Štajerska bila je pod gradom i olujom. U mjestu Glreisdorf su više vozila, krovovi, ali i voćke teško oštećeni. Također se i više rijeka se izlilo iz svojih korita.

U pokrajini Donja Austrija je više osoba u jednom vozilu, kod mjesta Sankt Valentin spašeno u posljednjem trenu. Oni su vozilom ušli ispod podvožnjaka koji je bio preplavljen, te zbog pritiska vode nisu mogli da otvore vrata, a voda je ulazila u vozilo, i prije spašavanja dostigla je nivo do krova.

U Gornjoj Austriji su građani i vatrogasci bili šokirani nevremenom, a u Bad Ishlu su dvije zgrade morale biti evakuisane.

U Burgenlandu je grad bio velike velićine pa je ćak i povrijedio jednu osobu, a nanio je veliku štetu brojnim automobilima i poljoprivrednim kulturama.

U Salzburgu najveće štete je nevrijeme nanijelo regijama Pinzgau, Flahgau, Tenengau, ali i samom gradu Salzburgu. Više stotina domaćinstava ostalo je bez struje.

U pokrajinama Tirol i Koruškoj nevrijeme je pokrenulo odrone i poplave, tako da su neka mjesta pod vodom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.