GLOBUS

Surova prva kćerka: Procurila najčuvenija mračna tajna Ivanke Trump!

(A. Z.)

27.4.2017

Govoreći o Ivanki Tramp mediji ne propuštaju da naglase da prva kćerka nije samo bogata nasljednica, već i jedini član porodice koji je uspio da izgradi sopstveno poslovno carstvo. Sudeći prema izvještajima inspekcije koja je kontrolirala rad jedne od kompanija u lancu proizvodnje modnog brenda sa njenim imenom, Ivanka je neke stvari prešutila javnosti - javlja Washington post.

"Washington post" imao je uvid u izvještaj neprofitne organizacije "Asocijacija fer rada" koja je kontrolirala uslove rada u nekoliko kompanija u Kini, između ostalog i fabrici koja šije odjeću za liniju prve kćerke.

Riječ je o farbrici koja zapošljava 80 radnika, a koju je kao izvođača, angažirala kompanija "G-III Apparel Group" koja od 2012. godine ima ekskluzivnu licencu za proizvodnju haljina, bluza i drugih odjevnih predmeta koji čine liniju odjeće "Ivanka Tramp".

U izvještaju se navodi da radnici u fabrici rade najmanje 57 sati sedmično, a za šta će biti "bogatiji" tek nešto malo više od 62 dolara sedmično. Kineski zakon radnu sedmicu zvanično ograničava na 36 sati, ali u različitim sektorima firme, radnici su imali čak do 82 sata prekovremenog rada mjesečno u periodu od septembra 2015. do augusta 2016. godine, utvrdila je inspekcija.

Kompanija Ivanke Tramp odbila je da komentira ovaj izvještaj, dok iz "G-III Apparel Group" niko nije odgovorio na pozive novinara "Washington posta".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.