U JEKU SVJETSKIH SUKOBA

"Washington Post" o potpisivanju Muslimansko-jevrejske mirovne inicijative: Bosanski muslimani i jevreji pozivaju na mir i dijalog

Događaj u subotu naglasio je poruku da dvije zajednice dijele iskustvo progona i da moraju ostati ujedinjene u svojoj posvećenosti miru

S potpisa incijative u Srebrenici. AP

N. H.

27.1.2024

Jevreji i muslimani iz Bosne i Hercegovine i inozemstva okupili su se u subotu u Srebrenici kako bi zajednički obilježili Međunarodni dan sjećanja na holokaust i promovirali saosjećanje i dijalog usred rata između Izraela i Hamasa, piše "Washington Post".

Skup je organizovao centar koji čuva sjećanje na jedini priznati genocid u Evropi od Holokausta - masakra u posljednjim mjesecima agresije u Bosni od 1992 do 1995. nad više od 8.000 Bošnjaka u Srebrenici.

Ostati ujedinjeni

Događaj u subotu naglasio je poruku da dvije zajednice dijele iskustvo progona i da moraju ostati ujedinjene u svojoj posvećenosti miru.

- Bosanski muslimani i bosanski Jevreji su jedno tijelo, naše veze su zamršene, iskovane u teškim vremenima i vremenima prosperiteta i interakcije - rekao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, u obraćanju grupi preživjelih i potomaka žrtava Holokausta i genocida u Srebrenici koji su učestvovali u komemoraciji, pa dodao:

- Oba naša naroda su patila i iskusila pokušaje da ih unište i iskorijene (i) u sadašnjem trenutku, kada zla antisemitizma i islamofobije jačaju širom Evrope i svijeta, moramo obnoviti svoj zavjet da ćemo biti dobri susjedi i brižni jedni za druge.

Menahem Rosensaft, dijete preživjelih Holokausta i do prošlog ljeta generalni savjetnik Svjetskog jevrejskog kongresa, također je bio prisutan. Rosensaft je više puta predvodio delegacije jevrejskih učenjaka i mladih diplomata na ceremonijama obilježavanja masakra u Srebrenici koje se održavaju svakog jula u gradu na istoku Bosne.

Riskirali živote da spase jedni druge

- Danas se sjećamo. Danas tugujemo. Udružujemo se u tugi, a naše suze postaju molitve — molitve sjećanja, ali i molitve nade - rekao je Rosensaft okupljenima, pa nastavio:

- Ova komemoracija je mjesto da se zajednički posvetimo da učinimo sve što je u našoj moći da spriječimo da se ponove užasi kojih se danas ovdje sjećamo.

Rosensaft je u svom govoru podsjetio na priče bosanskih Muslimana koji su riskirali svoje živote kako bi spasili svoje susjede Jevreje od nacista i, oko 50 godina kasnije, bosanski Jevreji koji su spašavali i brinuli o svojim susjedima muslimanima tokom međusobnog rata u zemlji.

Jevreji su se naselili u Bosnu u 15. vijeku nakon bijega od španske inkvizicije. Njihova zajednica desetkovana je Holokaustom i danas broji oko 1.000 ljudi.

- Moramo učiniti sve što je u našoj kolektivnoj moći da promijenimo budućnost, spriječimo dalje uništavanje i nasilje i odbacimo sve manifestacije antisemitizma, islamofobije, netrpeljivosti, ksenofobije i mržnje. I to moramo učiniti zajedno - rekao je Rosensaft.

Nakon komemoracije uslijedilo je pokretanje Srebreničke muslimansko-jevrejske inicijative za mir i sjećanje koju su osmislili i potpisali Rosensaft i Kavazović. Potpisivanju inicijative svjedočili su Munira Subašić i vođa bosanske jevrejske zajednice Jakob Finci, rođen u koncentracionom logoru 1943. godine.

Kavazović i Rosensaft su se obavezali da će sarađivati ​​u vremenima krize, održavati dosljedne i saosjećajne kanale komunikacije, sjećati se i komemorirati žrtve prošlih genocida i odbaciti sve oblike netrpeljivosti, navodi se u članku Washington Posta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.