GLOBUS

Federika Mogerini održala govor pred studentima Univerziteta u Mastrihtu: Evropa nije cijela bez Balkana

Mogerini: Ne možemo se okrenuti Balkanu samo onda kada nama nešto treba

S. N.

30.9.2017

Evropa neće biti cijela, sve dok zapadni Balkan ne bude uključen u Evropsku uniju - poručila je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini).

Govoreći studentima u Mastrihtu, ona je istakla da i jedan od evropskih sporazuma, napravljen baš u tom holandskom gradu prije tačno 25 godina, govori o proširenju i Balkanu.

- Znam da je priča o ulasku Balkana u EU nepopularna u mnogim dijelovima Unije. U nekim je jako, jako nepopularna. Možda je to pitanje generacija. Možda. Bila sam vaših godina kada su tamo počeli ratovi. Možda je to zbog geografije. Na kraju, Jadransko more je tek jedno malo jezero. A mi, Italijani i Italija, dio smo balkanske kulture, ma koliko to ne htjeli priznati.

Balkan leži u srcu Evrope. U srcu njene geografije, historije, kulture, hrane, ekonomije, muzike… Oni nam to i kažu! I nema ničega, nikakve političke linije koja bi tu realnost mogla promijeniti.

Balkan je Evropa. Mi smo to mnogo puta jasno vidjeli. Vidjeli smo i u vrijeme izbjegličke krize. Koga smo pozvali u Brisel da zajedno rješavamo taj izazov. Pozvali smo i šefove balkanskih država, bez obzira što neke od tih država nisu u EU.

Geografski, mi smo na istom brodu - rekla je Mogerini.

Ona je istakla da je EU upućena na Balkan i Balkan na EU, te da "mi trebamo jedni druge".

- Zato sam i rekla da mi trebamo razumjeti da su ljudi s zapadnog Balkana - Evropljani. Mi smo dio iste porodice. Da trebamo i da hoćemo biti dio iste Unije.

Do kraja našeg mandata, u naredne dvije godine, sigurna sam da ćemo, zajedno s našim balkanskim prijateljima, zajedno izgraditi praktični, mjerljivi napredak za naših šest partnera zapadnog Balkana. Progres koji će njihv put k članstvu u EU učiniti nepovratnim, neponištivim, na isti način kakav je bio naš put k EU prije 25 godina.

Jer, i mi imamo odgovornost. Ne možemo se okrenuti prema Balkanu, samo kada nama nešto treba, kada vidimo probleme migracija ili terorizma.

To je dio svijeta gdje samo mi, EU, možemo napraviti kvalitativnu azliku i napedak - istakla je Mogerini, govoreći studentima Univerziteta u Mastrihtu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.