Rusija optužila Hrvatsku da vodi dvoličnu vanjsku politiku

Avaz.ba
26.10.2017 14:25

Rusija je začuđena odlukom Hrvatske da se pridruži inicijativi osam zemalja EU za jačanje potencijala Grupe za strateške komunikacije (StratCom) formirane za suprotstavljanje ruskoj propagandi.

Prema pisanju zagrebačkog Večernjeg lista, koji se poziva na izvore u ruskoj ambasadi, Moskva izražava žaljenje "zbog takvog smjera hrvatske strane u vrijeme aktivizacije bilateralne saradnje i nakon pozitivnih rezultata službene posjete hrvatske predsjednice Rusiji", prenosi N1.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je u utorak da je Hrvatska jedna od potpisnica pisma upućenog visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini (Federica Moghereni) u kojem se traži jačanje sposobnosti EU u borbi protiv dezinformiranja i propagande vanjskih činilaca. 

Briselski portal EUObserver objavio je 20. oktobra da je Hrvatska uz Češku, Letoniju, Litvaniju, Poljsku, Rumuniju, Švedsku i Veliku Britaniju potpisnica pisma kojim se traži da Evropska služba za vanjske poslove (EEAS) pojača kapacitete u borbi protiv ruske propagande. 

Prema navodima hrvatskih medija, pismo je poslato 12. oktobra.

"U pismu se upozorava na sve veću sofisticiranost i intenzitet u dezinformisanju i širenju propagande vanjskih činilaca uopće. Skreće se pažnja na pokušaje uticanja na stvaranje nepovjerenja i nezadovoljstva demokratskim poretkom kao i nastojanja da se diskredituju EU i države članice, transatlantska zajednica i naši partneri", saopštilo je hrvatsko ministarstvo.  

U takvim okolnostima, dodaje se, ističe se važnost strateškog pristupa i potreba jačanja timova za strateško komuniciranje koji su zaduženi za istočno i južno susjedstvo i Zapadni Balkan, kao i potreba da se osigura odgovarajuće finansiranje, institucionalno pozicioniranje timova unutar EEAS-a i sistemski pristupa kadrovskom jačanju", dodaje se.

EEAS je u martu 2015. osnovala radnu grupu StratCom za istočnu Evropu koja se bavi borbom protiv navodnih ruskih kampanja širenja dezinformacija, djelotvornom komunikacijom i promocijom evropskih politika u istočnom susjedstvu, osnaživanjem medijske scene na tom području i u članicama EU i jačanjem kapaciteta EU za predviđanje i odgovaranje na širenje dezinformacija od strane vanjskih aktera.  

Hrvatsko ministarstvo naglasilo je da se Hrvatska do sada u okviru svojih napora unutar EU zalagala za važnost političkog angažmana s državama jugoistočne Evrope, kao i s državama šireg EU susjedstva na jugu i istoku, pri čemu je kao važan aspekt angažmana istaknuta sigurnost.

"Kad je riječ o jugoistočnoj Evropi, strateško komuniciranje sagledavamo kao važan segment ukupnog djelovanja EU, kako u smislu promovisanja vrijednosti, demokratije i vladavine prava, tako i u kontekstu odgovora na razne manifestacije hibridnog djelovanja i vanjskih uticaja, kao i u cilju jačanja i izgradnje otpornosti ovih država... da se same nose s sigurnosnim i drugim izazovima", dodaje se saopćenju.  

Večernji list je prenio i ocjenu neimenovanih diplomata da takvim ponašanjem Hrvatska šalje lošu poruku, jer u trenutku kad se pokušavaju postići topliji odnosi s Moskvom i kad se govori o vrlo pragmatičnom dijalogu i fokusiranju na stvari koje povezuju dvije zemlje, tajno svrstavanje protiv Rusije daje dva zaključka.

Prvi je da Hrvatska ima dvije spoljne politike – jednu, koju provodi predsjednica, i drugu, koju provodi Vlada, a drugi da se pokazuje kao nevjerodostojan sagovornik, dodaje dnevnik. 

Tagovi

Hrvatska Rusija
NA VRH