GLOBUS

Poljska reagirala na odluku EU: Ovo je politička, a ne pravna odluka

Avaz.ba

20.12.2017

Poljska je sa žaljenjem primila "političku, a ne pravnu" odluku Evropske komisije o pokretanju novog postupka koji bi mogao rezultirati oštrim sankcijama protiv te zemlje zbog kontroverznih reformi pravosuđa, navodi se u službenom saopćenju.

Odluka "nepotrebno otežava naše odnose, zbog čega bi rad na razumijevanju i međusobnom povjerenju između Varšave i Brisela mogao biti puno teži", navedeno je u saopćenju ministarstva vanjskih poslova, objavljenom nedugo nakon najave aktiviranja člana 7 EU sporazuma, postupka koji u konačnici dovodi do suspenzije prava glasa. 

I novi poljski premijer Mateuš Moravjecki (Mateusz Morawiecki), čiji je dolazak na čelo vlade objašnjen potrebom za poboljšanjem položaja Poljske na međunarodnoj areni, branio je reforme, prenosi Index.hr.

Historijski potez 

"Poljska je privržena načelu pravne države jednako kao i EU. Reforma pravosuđa potrebna je u Poljskoj. U dijalogu između Poljske i Evropske komisije potrebni su nam otvorenost i poštenje", objavio je na Twiteru Moravjecki, koji će se u januaru u Briselu sastati s predsjednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom (Jean-Claude Juncker).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.