POLJSKA

Nova vlada premijera Mateuša Moravjeckog položila danas zakletvu

Nacionalistička stranka Pravo i pravda, koja je na vlasti od 2015., bila je prva na izborima, ali ne može skupiti 231 glas potreban za većinu

S polaganja zakletve. PAP/Paweł Supernak

Z. K.

27.11.2023

Nova poljska vlada premijera Mateuša Moravjeckog (Mateusz Morawiecki) položila je danas zakletvu pred predsjednikom Andrzejem Dudom iako će vjerojatno trajati samo do decembra, što je, kako oporbene stranke kažu, farsa čiji je cilj odgoditi preuzimanje vlasti nakon što je oporba osvojila većinu na izborima u oktobru.

Široka alijansa

Nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS), koja je na vlasti od 2015., bila je prva na izborima, ali ne može skupiti 231 glas potreban za većinu i čini se da je malo vjerovatno da će dobiti povjerenje u parlamentu.

Široka alijansa proevropskih stranaka, predvođena čelnikom Građanske platforme Donaldom Tuskom, osigurala je 248 mjesta i izjavila da je spremna formirati vladu, no ipak je saveznik PiS-a, predsjednik Duda, premijeru Moravjeckom dao prvu šansu da to učini.

Dvije sedmice

- Mi se držimo tradicije tako da imenujemo vladu koju čini kandidat odabran od političkog tabora koji je pobijedio na parlamentarnim izborima - rekao je Duda nakon prisege ministara.

Sljedeći korak je da Moravjecki dobije povjerenje za dvije sedmice, ali s obzirom na broj zastupničkih mjesta, to izgleda malo vjerovatno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.