GLOBUS

Sirija traži da i SAD i Turska povuku trupe iz te zemlje

Avaz.ba

22.12.2017

Sirija je zatražila da Sjedinjene Američke Države i Turska odmah povuku trupe iz Sirije.

Stav zvaničnog Damaska prenio je sirijski ambasador u UN-u Bašar Džafari, šef delegacije te zemlje na mirovnim pregovorima u kazahstanskoj prijestonici Astani.

"Zahtijevamo da ove trupe budu povučene iz Sirije bez bilo kakvih uslovljavanja", kazao je Džafari, prenosi ruska agencija Tass.

Nedavno je ruski predsjednik Vladimir Putin objavio da je donio odluku da se ruske trupe povuku iz Sirije.

Džafari je ovaj zahtjev iznio tokom sirijskih mirovnih pregovara u Astani, glavnom gradu Kazahstana, na kojem su se Rusija, Turska i Iran dogovorili da se mirovni pregovori o Siriji održe u ruskom gradu Sočiju narednog mjeseca.

Ruski mediji javljaju da je kazahstanski diplomata Aidarbek Tumanov rekao da su se tri zemlje tokom sastanka dogovorile da se održi takozvani Kongres nacionalnog dijaloga u Sočiju 29. i 30. januara.

Izaslanik UN-a za Siriju Stafan de Mistura rekao je da je danas u Astani postignut dogovor o "radnoj grupi" za oslobađanje zatvorenika, i to pohvalio kao prvi korak ka dogovoru između zaraćenih strana.

On je dodao da bi o ruskom planu da se sazove sirijski "kongres nacionalnog dijaloga" u Sočiju narednog mjeseca trebalo da se procjenjuje po njegovoj mogućnosti da pruži doprinos i podrži pregovore o okončanju rata u Siriji u Ženevi, kojima posreduju UN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.