GLOBUS

Požar prijeti katastrofom, sve je puno otrovnih gasova: Tanker sa 136.000 tona nafte mogao bi eksplodirati svaki čas

Avaz.ba

8.1.2018

Spasilačke službe pokušavaju obuzdati požar na iranskom tankeru koji već dva dana gori uz istočnu kinesku obalu nakon sudara s teretnim brodom, a američka mornarica priključila se potrazi za 32 nestala člana posade.

Kineski dužnosnici upozorili su da postoji ozbiljan rizik od ekološke katastrofe, jer bi tanker mogao eksplodirati i potonuti.

Spasioci pokušavaju doći do mjesta nesreće, no veliku teškoću predstavljaju otrovni plinovi, objavilo je ministarstvo saobraćaja.

Ne zna se koliko je goriva već iscurilo u more

Posada, 30 Iranaca i dva državljana Bangladeša, i dalje se smatraju nestalima uprkos međunarodnoj akciji spašavanja. Još uvijek su nepoznati razmjeri onečišćenja okoliša i koliko je goriva iscurilo iz tankera koji i dalje gori, prenosi Index.hr.

Plovilo je prevozilo ultra laki oblik nafte poznat kao kondenzat koji je opasniji za okoliš od sirove nafte.Tanker pripada iranskoj kompaniji, a registriran je u Panami.

Brod Sanchi nosio je 136.000 tona iranske nafte kada se u subotu navečer sudario s kineskim teretnim brodom koji je prevozio žito, 165 nautičkih milja od Šangaja.

Svih 21 članova posade na kineskom brodu je spašeno.

Kina je u akciju spašavanja poslala nekoliko bordova, a Južna Koreja pomaže helikopterom i patrolnim čamcem. Američka mornarica također je u pomoć poslala vojni avion.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.