GLOBUS

Sergej Lavrov: Borba protiv terorizma i dalje je naš glavni zadatak

( Arhiv)

Srna

22.1.2018

- Borba protiv terorista u odvojenim leglima u Siriji i dalje ostaje glavni zadatak, a početak sirijskog dijaloga će pomoći da se udruže napori da se izađe na kraj sa ovom prijetnjom - izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

On je tokom sastanka sa šefom delegacije ujedinjene sirijske opozicije Naserom el Haririjem u Moskvi rekao da kalifat "Islamske države" nije uspio da se materijalizira, što i jeste bio cilj, ali da je i dalje na snazi zadatak da se razbiju sva pojedinačna legla terorizma.

- Očekujemo da će napredak u dijalogu sirijskih strana pomoći zajedničkim naporima svih Sirijaca da se jednom za svagda iskorijeni teroristička prijetnja u toj zemlji - izjavio je Lavrov.

Ruski ministar je dodao da su garanti primirja u Siriji, prije svih Rusija, Iran i Turska, pozvali sve veće regionalne i međunarodne "igrače" da učestvuju u Kongresu nacionalnog dijaloga o Siriji, koji se u ruskom gradu Soči održava 29. i 30. januara.

- Ubijeđen sam da kada svi počnemo da se ponašamo potpuno u skladu sa Rezolucijom 2254 Savjeta sigurnosti UN, uskoro ćemo vidjeti konstruktivan proces u Sočiju, koju će omogućiti postizanje većih mirovnih sporazuma, uključujući reforme Ustava i izbore koje će, u skladu sa Rezolucijom 2254, nadgledati UN - zaključio je Lavrov.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.