GLOBUS

Mogerini: Optimista sam, sporazum Beograd Priština moguć do kraja 2019.

Avaz.ba

16.2.2018

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini (Federica Mogherini) kaže da očekuje da Beograd i Priština postignu pravno-obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa do kraja naredne godine, s obzirom na to da su, kako kaže, već ušli u razgovore o tom pitanju.

- Ja sam realno optimista da će to donijeti rezultate do kraja našeg mandata, što je kraj 2019. godine - rekla je Mogerini.

Ona je sa sastanka Vijeća ministra vanjskih poslova EU u Sofiji poručila da jasno vidi odlučnost Beograda i Prištine, a posebno dva predsjednika, koji su, kaže, ušli u razgovore o sporazumu koji bi riješio pitanje normalizacije odnosa.

- To bi definitivno bila kvalitativna promjena i promjena situacije za obje strane, ali i za region - primijetila je Mogerini.

Ona je sa neformalnog sastanka u Sofiji, kojem su pored ministra vanjskih poslova zemlja članica EU prisustvovali i ministri zemalja kandidata, poručila da su bilaternalna pitanja uvijek osjetljiva u očima javnog mnjenja s obje strane i da je to tako svuda u svijetu.

- Potrebno je političko liderstvo, hrabrost, odlučnost i vizija šta je bolje za građane. Mislim da imamo dobru šansu povezujući ovakve ohrabrujuće korake s perspektivom koja će definitivno donijeti dobrobit cijelom regionu - izjavila je Mogerini.

Visoka predstavnica je rekla da je dvodnevni sastanak u Sofiji bio prva prilika da ministri EU razmotre nedavno predstavljenu Strategiju proširenja, naglasivši da među ministrima evropske 28-ce, kada je zapadni Balkan u pitanju, postoje jasan i jedinstven pristup, pozitivna procjena Strategije za proširenje kao i podrška činjenici da pod bugarskim predsjedavnjem postoji prostor za napredak cijelog regiona, prenose Nezavisne.

- Datum 2025. godine jeste realističan i moguća perspektiva, a ne cilj, ne samo za dvije zemlje koje trenutno pregovaraju već i za druge koje bi mogle da počnu pregovore - poručila je šefica EU diplomatije.

Mogerini je istaknula da je na Vijeću EU vidjela "jasno jedinstvo u podršci poslu koji bi garantirao perspektivu zajedničke budućnosti unutra EU partnerima u regionu".

Tokom razgovora u dijelu sastanka na kojem su ministri zemalja članica EU razgovarali s ministrima zemlja kandidata razmotrena su pitanja jačanja saradnje u oblasti sigurnosti, a fokus je, prema riječima Mogerini, bio na borbi protiv terorizma i radikalizacije, kao i na razmjeni informacija povratnicima sa stranih ratišta i zajedničkom poslu u evropskim misijama širom svijeta.

- Istovremeno, informirali smo zemlje kandidate o poslu koji se unutar EU obavlja u oblasti evropske sigurnosti. Važno je za zemlje kandidate da budu svjesne ovog važnog zajedničkog rada jer su i same izrazile želju da budu dio naše Unije - zaključila je šefica EU diplomatije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.