Tramp i Neto: Rasteretiti bilateralne odnose SAD i Meksika

Fena
21.02.2018 09:46

Meksički predsjednik Enrike Pena Neto (Enrique Pena Nieto) i njegov američki kolega Donald Tramp (Trump) usaglasili su se u telefonskom razgovoru u utorak da "rasterete" bilateralne odnose na poljima sigurnosti, trgovine i migracije.

Ured Neta navodi u saopćenju da su se dvojica čelnika usaglasila da učine "koordinirani napor sa svojim timovima" na tim poljima.

Meksičko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je prije nekoliko dana da će se dvojica predsjednika uskoro sastati, nakon što je 14. februara meksički ministar vanjskih poslova posjetio Bijelu kuću.

Ukoliko se sastanak održi, to bi bio prvi susret dvojice čelnika otkako je Tramp postao predsjednik. Ranije planirani samit je otkazan nakon što su obje strane saopćile da se nisu stekli uvjeti za njegovo održavanje.

Tramp je zadržao tvrdi stav prema gradnji zida duž granice s Meksikom, za koji je najavio da će ga platiti meksička strana.

Meksiko, SAD i Kanada su od avgusta prošle godine u pregovorima o moderniziranju Sporazuma o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (NAFTA), nakon što je Tramp zaprijetio da će Sjedinjene Države izaći iz tog sporazuma.

Sedmi krug pregovora bit će održan u Meksiko Sitiju od 26. februara do 3. marta, prenosi "Xinhua".

NA VRH