GLOBUS

Ambasadorica SAD u UN-u: Mnogo smo zakasnili s rezolucijom o Siriji

Foto AFP

Agencije

25.2.2018

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) usvojilo je rezoluciju o 30-dnevnom "humanitarnom primirju" u Siriji, a američka ambasadorica u UN-u Niki Hejli (Nikki Haley) poručila je kako se mnogo zakasnilo kada je riječ o intervenciji u krizi u Siriji, javljaju agencije.

Nacrt rezolucije o primirju predložili su Švedska i Kuvajt, a rezolucija u Vijeću sigurnosti usvojena je jednoglasno. Ovom rezolucijom dogovoreno je 30-dnevno primirje u sklopu kojeg će biti omogućena dostava humanitarne pomoći i medicinska evakuacija. 

Uputila poziv

Američka ambasadorica Hejli je nakon glasanja uputila poziv za hitnu implementaciju odluke o prekidu vatre na području cijele zemlje. Naglasila je kako je vrlo značajno da sirijski režim i oni koju mu pružaju podršku hitno obustave bombardiranje Istočne Gute, te dozvole isporuku humanitarne pomoći.

- Mnogo smo zakasnili u interveniranju u ovoj krizi - poručila je Hejli, optužujući Rusiju da je odgovorna za kašnjenje u usvajanju rezolucije. 

- U posljednja tri dana, koliko je trebalo da usvojimo ovu rezoluciju, koliko je majki izgubilo svoju djecu u bombardiranju, koliko smo morali vidjeti očeva koji drže tijela svoje djece - upitala je Hejli.

Ona je kazala kako su na kraju pregovora koji su trajali danima promijenjena samo mjesta nekoliko riječi ili zareza, te kako je u tom periodu život izgubilo na desetine ljudi. 

- Sirijci ne smiju umirati čekajući naredbu iz Moskve - poručila je američka ambasadorica.

Ruski stalni predstavnik u UN-u Vasilij Nebeznja izjavio je kako je njegova zemlja zahtijevala hitno uvođenje primirja, no, kako je rekao, pregovori su potrajali, jer su smatrali da to nije izvodivo. 

Nebeznja je kazao kako neće dozvoliti da se "subjektivno komentira" rezolucija koja je usvojena u Vijeću sigurnosti UN-a.

Sigurno i održivo

U rezoluciji je od svih strana u Siriji zatraženo da se sukobi zaustave na period od najmanje 30 dana kako bi se humanitarna pomoć "sigurno, nesmetano i održivo" dostavila širom zemlje, te kako bi ranjeni i bolesni u teškom stanju bili evakuirani. 

Također je zatraženo da se obustavi opsada u Istočnoj Guti, Jarmuku, Fui i Kefraji, regijama koje pod okupacijom drži sirijski režim i u kojima je prisutna alarmantna humantirana kriza.

Prema rezoluciji, prekid vatre neće se odnositi na regije u kojima se vodi borba protiv terorističkih organizacija ISIL, Al-Kaida, Front Nusra i drugih terorističkih organizacija koje je identificiralo Vijeće sigurnosti UN-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.