GLOBUS

Gutereš: Prekinite pakao u Siriji

Blic

26.2.2018

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš (Guterres) pozvao je danas strane u sukobu u Siriji da uspostave 30-dnevno primirje širom Sirije, u skladu s Rezolucijom koja je usvojena.

- Istočna Guta ne može čekati, krajnje je vrijeme da se zaustavi ovaj pakao na Zemlji - rekao je Gutereš na otvaranju sjednice Vijeća UN-a za ljudska prava u Ženevi, prenosi AP, piše Blic. 

Gutereš je dodao da su agencije Ujedinjenih naroda spremne da dostave pomoć i da evakuiraju ranjene iz Istočne Gute, predgrađa Damaska koje je pod kontrolom pobunjenika, a u kojem 400.000 ljudi živi pod opsadom.

Šef Agencije UN-a za ljudska prava Zeid Raas el-Husein rekao je danas da su napadi na Istočnu Gutu nastavljeni i jutros. 

Vijeće sigurnosti UN-a u subotu je jednoglasno usvojilo Rezoluciju 2401, kojom se zahtijeva 30-dnevno primirje širom Sirije, kako bi se omogućio pristup humanitarnoj pomoći i medicinska evakuacija.

Rezolucija je usvojena nakon što su sirijske provladine snage sedam dana zaredom bombardirale istočna predgrađa Damaska koja su pod opsadom, u jednoj od najpogubnijih ofanziva u sirijskom ratu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.