GLOBUS

Koalicija proevropskih stranaka u Italiji, povratak Berluskonija na scenu

Fena

27.2.2018

Evropski zvaničnici u strahu od blokade formiranja vlasti u Italiji nakon izbora 4. marta ove godine već su počeli raditi na formiranju velike koalicije proevropskih stranaka koja bi uključila i bivšeg premijera Silvija Berluskonija (Silvio Berlusconi).

Razmjere zabrinutosti mogućim ishodom izbora u Italiji najbolje je pokazala nedavna izjava predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker) koji je rekao da se Brisel priprema "na najgori scenarij u Italiji". Brojni evropski zvaničnici su agenciji AFP rekli da u strahu od blokade i pobjede populističkog Pokreta pet zvjezdica žele podržati koaliciju Berluskonijeve stranke i vladajuće stranke lijevog centra koju vodi Mateo Renci (Matteo Renzi).

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) susreo se nekoliko puta s Rencijem, koji je podržao njegovu kampanju. Rencijev ulazak u vlasti s Berluskonijem mogao bi biti sličan modelu koji je deblokirao formiranje vlasti u Njemčkoj, kada se koaliciji desnog centra priključila socijaldemokratska stranka. S druge strane, kako piše portal "EurActiv", s Berluskonijem razgovaraju utjecajni članovi Evropske narodne partije, kojoj pripada i stranka bivšeg premijera.

Iako Berluskoni ne može ponovo biti premijer, jer je osuđen za poresku prevaru, može biti osoba koja će postaviti premijera, a najbliži tome je aktuelni predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tahani (Tajani). Kontraverzni magnat dobio je zabranu obavljanja političkih funkcija, ali je i dalje ključna figura i očekuje se da će to ostati i nakon izbora. Berluskoni je prije nekoliko dana u Briselu dočekan s najvećim počastima, čak ga i Berlin ponovo smatra političkim partnerom.

Takav odnos je uveliko prihvaćen zbog porasta populizma u Italiji koji prijeti da se ozbiljno umiješa u formiranje vlasti.

- Italijansko javno mnijenje okreće se antievropskim i antiimigracijskim stavovima - navode evropski zvaničnici. Prema anketama, eventualna proevropska koalicija imala bi oko 40 posto glasova, što bi zbog izbornog sistema moglo biti dovoljno da oforme vladu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.